Kategorier
Grafik- och seriekoll Kulturkoll Romankoll

Kära tomten!

helena-top

Kära tomten!

Det är mycket begärt, med tanke på det oroliga världsläget, på den icke-existerande regeringen i landet och klimatapokalypsen som är antågande, men det hade varit så himla skönt med ett paket läslust. Ja-a, jag vet att det är en futtig önskan så här mitt under alla krig, kriser och katastrofer.

Jag har minsann fixat en långledighet – hela sjutton dagar för sjutton(!), men får jag snart ingen läslust så vet jag att jag kommer att slänga bort denna näst intill outsinliga lästid på att streama serier, spendera för mycket tid på att skrolla diverse sociala medier och på att ja, göra ingenting.

På grund av denna olust på att läsa eller göra något annat vettigt för den delen har jag heller inte haft någon lust att skapa, att skriva. Tiden mellan november till mars är ett limbo, ett ingenmansland, ett vakuum där mörkret suger all energi ur undertecknad. En tid mitt-emellan som bara ska överlevas.

Om jag kunde få en uns läslust så har jag ju halva huset fullt av olästa böcker. Jag skulle till exempelvis äntligen kunna läsa Slutet av Mats Strandberg. Förutsatt att jag även kan få lite motståndskraft att orka med detta tunga ämne. Jag har också hela Elena Ferrantes Neapelkvartetten liggandes vilken jag verkligen skulle vilja läsa (samtidigt ska jag villigt erkänna att jag är lite rädd för den hajp som varit).

På min digitala bokhylla väntar Silvervägen av Stina Jackson och den verkar smått fantastisk. Där ligger också Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout som har blivit något av en författarfavorit hos mig. Jag har också blivit rekommenderad Jag går och lever av Mirja Unge och Nuckan av Malin Lindroth som etiketterats som en Fanny-böcker.

Eller varför inte någon av alla de böcker jag bar hem från mässan: Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen, Jacqueline Woodsons brun flicka drömmer eller den fina pockettrion av Kim Thúy: MãnVi och Ru. Denna underbara, underbara Kim Thúy, som jag fick förmånen att möta i ett boksamtal som vi på kollot anordnade för ett par år sedan. Och förresten, jag köpte också några seriealbum som väntar på mig: Livet, ditt as (lämplig titel!) av Nina Hemmingsson och Derf Backderfs Min vän Dahmer, som skulle bli en helt ny bekantskap för mig.

Kära tomten, det är mycket värt att be om det här jag vet. Men om du först fixar alla krig, kriser och katastrofer, så kan du väl spara en liten låda läslust till mig, okej?

Hej då Tomten

från

Trött (kultur-)tant

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.