Jul i Lagerlöf-land

helena-top
Julen är inte längre vad den var för mig. Jag saknar allt för många som var med och skapade mina barndoms jular för att det någonsin ska bli detsamma. Och när det är så får man vända sig till det tryggaste man vet för att skapa stämning och förväntan. Så jag vänder mig förstås till Selma Lagerlöf.

Selma Lagerlöfs jular utspelar sig alltid i det där trygga ”förr i tiden”, det är skogigt och smällkallt, ibland är det värmländskt. Så som jag minns det, eller inbillar mig att jag minns det.

Något det också alltid är när Selma berättar mig en saga är magiskt, magin i det lilla, i det vardagliga, i det uslaste är det som alltid verkar genomsyra hennes berättelser. Och finns det något vi behöver mer än det? Finns det något mer hoppingivande än en lustgård som står i full blom för de uslaste varelser att se i Göingeskogarna om julnatten? Legenden om julrosorna är nog Selma Lagerlöfs mest kända jultext, men det finns fler, många fler.

Är du i behov av lite tröst och lugn såhär dagarna innan julen sveper in? Vill du luta dig tillbaka och låtsas en öppen spis och en varm röst som berättar dig en fridfull (men inte ofarlig eller egentligen särskilt fröjdefull) jul? Leta fram en samling av Selma Lagerlöfs texter, det behöver inte ens handla om julen, magin finns där i allt hon skapat. Har du inte en samling böcker i bokhyllan så finns de på biblioteket, det finns också en del ljud- och e-böcker om behovet slår till efter att biblioteket stängt för helgen. God fridfull läsjul!

Bild från Pixabay

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →

En tanke på “Jul i Lagerlöf-land

Kommentarer är stängda.