Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Sevärdheter i bruksmiljö

linje-ulrica

Den här veckan är jag ”hemma” hos mina föräldrar i Västmanland. De flesta känner förstås till Västerås, men för att komma till mitt ”hemma” får du ta dig ytterligare ett par mil norrut. Då hamnar du i bruksorten Surahammar.

Inte hört talas om Surahammar? Ingen fara, det är det inte så många som har.

Det ligger mitt i vacker Bergslagsbyggd vid Strömsholms kanal. Stålbruket med anor från 1500-talet har präglat orten och med det också kulturutbudet. För visst finns det saker att se och göra även i denna lilla hörna av landet. Här nedan är några tips:

Stenhuset som tidigare var bostad åt sex brukssmeder med familjer, men som nu rymmer ett museum där en av de gamla hemmiljöerna är bevarad samt hantverksbutik och konstutställningar. På sommarhalvåret finns där även ett café (dit undertecknad en gång i tiden var en av bull-leverantörerna).Bruksmuseet finns för den som vill fördjupa sig i fakta om tackjärn och järnvägshjul. Kombineras med fördel med en promenad ner mot slussen.

Det är inte så många som vet att den första svenska bilen ritades och byggdes i Surahammar 1897 av Gustav Eriksson. En fullt funktionsduglig rekonstruktion av den finns på MC-museet Gyllene hjulet tillsammans med en massa fina gamla cyklar, mopeder och motorcyklar.

Låter inte det lockande, så är nog mitt allra bästa tips att hoppa i gummistövlarna, lufsa ut i granskogen och njuta av det här:

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

2 svar på ”Dagens kulturkollotips: Sevärdheter i bruksmiljö”

Roligt att läsa om Surahammar. Jag läser just nu Blåklinten är ett ogräs av Torsten Bohr som var son till Gustav Eriksson, dvs han som byggde första bilen. Han var mormors morbror så honom har jag hört mycket om. Ska åka till museet och kolla in hans bil någon gång.

Stängt för kommentering.