Författare från Syrien – finns de att läsa på svenska?

anna-top

Som för de allra flesta av oss här i Sverige så är Syrien inte ett land som jag särskilt ofta läser från. Några böcker har det ändå blivit genom åren och mest aktuell är kanske Adonis. Hans poesi är mycket omtyckt och just nu är han brännhet med en debattbok – Våld och islam. Jag har ännu inte läst den men både jag och Linda lyssnade till honom under bokmässan och våra reflektioner läser ni här och här.

Alldeles väldigt aktuell är också författarinnan Samar Yazbek som nyligen kom ut med reportageboken Resa in i tomheten. Jag skrev om den i somras:

Vardagsskärvor blandat med politiska kommentarer och förklarande små texter blandas i den här boken som förlaget kallar – en berättelse från Syrien. Det är en berättelse om hur fredliga demonstrationer blev till en väpnad konflikt där religiösa extremistgrupper plötsligt hade annekterat revolutionen. Yasbek skildrar det ofattbara lidandet hos en civilbefolkning som försöker överleva när bomberna faller. Mitt i en förödelse utan slut fortsätter kvinnor och män att leva sina liv, barnen berättar sina sagor och tillfälliga skolor upprättas. Livet går vidare trots allt.

Sedan har jag också läst ytterligare en författare vars bok nu har några år på nacken men som var mycket läsvärd. Salim Barakat kan jag rekommendera, trots att Järngräshoppan var synnerligen rå. Faraj Bayrakdar är en författare som jag ämnar mig att läsa. Han bor sedan 2005 i Sverige och han finns översatt med dels en diktsamling Brev från isoleringscell 13 och dels en bok han skrev om sin tid i Assad-regimens fängelse Språkets och tystnadens otaliga svek. Ytterligare en hyllvärmare som jag har i min ägo är Rafik Schamis The Dark Side of Love, den verkar mycket bra (men tjock). Avslutar med att bjuda er på ett av Sigtuna Litteraturfestivals mest spännande samtal. Samar Yazbek:

2 comments

Comments are closed.