Kategorier
Kulturkoll

Veckans utmaning: Ett stort mysterium

helena-top
Den här veckan handlar helt och fullt om Mord och mysterier här på Kulturkollo. Veckans utmaning är allt annat än mystisk, men med det inte sagt att den är lätt att besvara. Jag vill helt enkelt veta svaret på följande två frågor:

Vilket är ditt favoritmysterium, verkligt eller fiktivt, och vem löste det (om det över huvud taget blev löst…)?

Det är en smått förrädisk fråga tycker jag själv (förlåt!), när jag verkligen sätter mig och försöker besvara den – den verkar enkel nog tills man trasslar in sig i alla möjliga svar som kan ges. På ett sätt kittlar de där stora olösta gåtorna mest, som Jack the Ripper – hur många böcker/filmer/teorier har inte de blodiga morden i London hösten 1888 gett upphov till? Med all rätt. Det finns så mycket där, så många trådar att dra i, så mycket som kittlar fantasin. Eller Bea Uusmas sökande efter svaret på vad som egentligen hände på den där Expeditionen, ingenjör Andrées polarexpedition, varför de dog. Samtidigt finns det också något tryggt med gåtor som blivit lösta, där vi kan få ett svar på sista sidan som kullkastar våra egna teorier eller säger att vi hade rätt. När det gäller fiktiva verk, deckare och så, vill jag nog gärna ha svaret på gåtan när jag är klar, eller till och med i början så som Ruth Rendell gör så himla bra i Stenarna skola ropa. I den är det dessutom en människa mer än ett dåd som utgör centrum för mysteriet, det gillar jag.

Det finns många mysterier i världen och det är naturligtvis svårt att välja ett som kittlar fantasin lite extra, men jag hoppas att du vill försöka.

Dela gärna med dig i en kommentar eller ett inlägg. Glöm inte att lämna en länk här om du skriver i egen blogg, eller tagga @kulturkollo om du skriver på Instagram eller Twitter.

Bild av Mysticsartdesign

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

18 svar på ”Veckans utmaning: Ett stort mysterium”

En av förra årets höjdare var alla turer kring skräckfilmregissören Cordova i Marisha Pessls spänningsroman Nattfilm. Journalisten Scott försöker ta reda på varför Ashley Cordova begår självmord, och kastas in i en värld där läsaren aldrig riktigt får veta vilken berättare och vilka fiktiva dokument som är pålitliga. Sanningen, finns den?

Å vad spännande det låter, jag har inte läst den och hade ingen aning om att det var ett mysterium över huvud taget. Tack för tipset!

Jag tog bort kommentaren som ville göra dig till en annan Hanna och nu ska jag bege mig till din blogg och läsa ditt inlägg 🙂

Jag svarar här eftersom jag inte kan kommentera på din blogg. Jag inser när jag läser flera av era svar att jag läst alldeles för lite av Agatha Christie! Oändlig natt som du tipsar om har jag faktiskt hemma i brevlådan efter att någon tipsade mig om den för något år sen, nu blev jag sugen att ta mig an den. Tack för påminnelsen!

Visst Öändlig natt är bra och lite ovanlig för att vara en Christie.
Nu undrar jag varför du inte kunde kommentera på min blogg, får du något felmedelande eller…?

Jag behöver vara inloggad på Google eller andra tjänster för att kunna kommentera och jag har inga sådana konton kopplade till bloggen. Det är vanligt på blogspotbloggar, ibland finns alternativet att kommentera med namn och URL men jag tror att det har med spaminställningar att göra.

Stängt för kommentering.