Kategorier
Kulturkoll

3 x rabarber

carolina-top

En primör som gör mig glad är rabarber. Modigt sticker den upp sina rosa knölar ur jorden redan innan vintern är riktigt död, och rätt vad det är så står den där som en liten tuff mini-skog, redan klar och hög och mallig medan resten av växt-grejerna bara har stuckit fram sina gröna huvuden ännu. Jag blir glad av den – men jag glömmer av att plocka den och använda den så mycket som jag egentligen skulle vilja. Det blir mest någon paj eller kaka och så någon sällsynt gång när matlagningsinspirationen flödar: kräm. Jag skulle vilja göra mer – men så är det också det här med att rabarbern sätter sådan fart och är som godast just nu när livet i övrigt går i 190 (eller åtminstone gör alltid mitt liv det i maj, den vackraste men mest fulltecknade månaden). När sommar och semester och den lediga tiden kommer – då har rabarbern förvandlats till trista, träiga ting.

Nåväl: här kommer tre saker om rabarber:

  1. Som del i fantastisk titel på bakbok/matbok:
    Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning och känslor genom naturen (My Feldt)
  2. Då när jag gör rabarberpaj? Då använder jag alltid svärfar Nisses recept. Här får du det:
    Blanda 1,5 dl socker och 2 msk potatismjöl med 6 hg skuren, ansad rabarber. Lägg ut i botten på en ugnsform. Hacka 150 g margarin med 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl till en smulig smet. Krossa en rejäl näve cornflakes och blanda ner i smeten, som sedan fördelas över raberbern i formen. Grädda 25-30 min i 225 grader.
    Vaniljsås till, förstås. Eller vaniljglass? Eller om du tycker vispgrädde med vaniljsocker i känns kul och rätt.
  3. Visste du att uttrycket ”att lägga rabarber på något” (den lite negativa beskrivningen av när någon tar något, typ ”roffar åt sig”) egentligen är en missuppfattning av ett annat uttryck? Egentligen var det från början ”att lägga embargo på något” men embargo var inget lätt ord så när svenskan hade missuppfattat det färdigt hade det blivit ”lägga rabarber på”. Jag älskar att läsa om sådana här språkliga festligheter – har du fler så kommentera gärna nedan så språknörds-Carolina får utöka repertoaren!

 

Bild: Pixabay

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.