Kategorier
Kulturkoll

Veckans utmaning: Italien!

linje-viktoria

Denna vecka reser vi runt i Italien här på Kulturkollo. Vi käkar pizza, lyssnar på påven och Puccini, tittar på tavlor av Botticelli och film av Fellini och läser Dante, Ferrante och kanske Roberto Saviano. Kort sagt, vi riktigt nördar ner oss i allt vad Italien har att erbjuda.

  • Så, veckans utmaning blir alltså att tipsa om något Italienskt. Det kan vara en bok man läst och tyckt om, en favoriträtt, ett smultronställe som inte så många andra upptäckt eller en gammal Eros Ramasotti-låt. Det går också lika bra att bara skriva om ens bästa italienska bok, även om det skulle råka vara något många andra också har läst så är våra upplevelser alltid olika och därför kan det ju ändå vara roligt att läsa. Det går även finfint att skriva om en svensk film som utspelar sig i Italien, en engelsk låt som handlar om Italien eller kanske ett minne från en semesterresa till Sicilien. Kort sagt ska veckans bidrag bara på något sätt handla om Italien.
setting_up_in_verona_arena
Arenan i Verona

Bonusuppdraget blir däremot lite smalare och en för min del ganska självisk uppgift. Det är nämligen så att jag har en kärleksaffär med Florens sedan många, många år. Vi både gifte och förlovade oss i staden och jag är ständigt på jakt efter litteratur och annat som handlar om eller på något sätt tangerar staden. Har du något tips till mig så blir jag väldigt tacksam men det är som sagt bara en bonusfråga.

Mitt eget tips är att besöka Verona om man skulle ha vägarna förbi Toscana. På somrarna har de utomhusopera som är vida berömd och lockar operaentusiaster från hela världen. Ofta går det utmärkt att få tag i biljetter med bara någon dags

tea-with-mussolini-poster
Tea with Mussolini

framförhållning så man behöver inte boka långt i förväg. Det är alltså inte bara Romeo & Julia som gör staden värd ett besök.

Mitt andra tips blir en film som jag faktiskt inte var särskilt förtjust i när den kom men som har växt med åren kan man säga. Tea with Mussolini från 1999 handlar om en samling expats i 30-talets Florens. De vägrar inse det politiska läget och klamrar sig fast vid sin bekymmerslösa tillvaro tills det blir ohållbart. De vägrar inse Mussolinis politiska agenda och Maggie Smith spelar en fantastisk naiv gammal dam som till och med stämmer möte med Mussolini för att försäkra sig sin och sina vänners ställning. Förutom Maggie Smith ser vi även Cher och Judi Dench. Dench och Smith spelar väldigt lika roller som i ”Ett rum med utsikt” och samspelet mellan skådespelarna är fantastiskt även om historien haltar en anings emellanåt. Har ni sett?

Så, hit med era bästa italienska tips. Har ni någon favoritfilm? Favoritbok? Favoritmat? Hit med era bästa tips.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

28 svar på ”Veckans utmaning: Italien!”

Ciao! Tack för utmaningen som fick mig att skriva i alla fall några ord om nyss gjorda resa till Toscana 🙂
Minns inte om vi “pratat” om Pratolini som skriver om Florens i t ex Flickorna i Sanfrediano? Har själv bara nosat på den efter att för vi för ett par år sedan bodde på ett b&b som utgått från den i sin inredning, på andra sidan Arno.
Check annars på att ha sett opera i Verona, tittat på Ett rum med utsikt ca 100 ggr och besökt Puccini-museum i Lucca.

Jag har svårt att kommentera hos dig men skriver här. 🙂 Gardasjön är makalöst vacker! Venedig tror jag var roligare förr. Det är inte lukten så mycket som pengarna. Det kostar skjortan att åka gondol. Mycket som är dyrt.

Viktoria. Satsa på Perugia. Universidad per gli stranieri – ett universitet bara för att lära utlänningar italienska och italiensk kultur. Mitt i Umbrien, inrymt i ett gammalt palats med slitna trappor och ingen hiss. Och med en pedagogik som kändes klassisk. Grammatikläraren körde stenhårt med oss, med piska och piska. Härligt. Bodde som enda utlänning i ett benediktinerkloster bara något kvarter därifrån. Minne för livet. Kan rekommenderas.

Låter fantastiskt. Kanske ska tipsa svärmor om det som har pluggat italienska i flera år nu. Själv får jag nog vänta led en sådan exkursion till barnen är utflugna.

Stängt för kommentering.