Annadagen, det är just idag

anna-top

 

Det råkade sig så att ”min dag” i julfrosseveckan hamnade den nionde. Det är Anna-dagen och den dagen som jag alltid firats lite extra. Bara det är ju värt ett inlägg, eller hur? Det är också en av de dagar som har allra mest allmogetraditioner kring sig. ”Anna går med kanna” är ett talesätt som sägs syfta på att julölen skulle provsmakas just på Anna-dagen. Det var också dags att lägga lutfisken i blöt så att den skulle vara färdig lagom till julens kalasande. En annan aktivitet som hörde dagen till var ljusstöpning och kanske började man med julbaket. Numer kanske inte man brygger sitt öl eller lägger sin lutfisk i blöt men då kan man ändå passa på att baka och fira pepparkakans dag!

Nionde december är den dag som man ska äta många pepparkakor och kanske bli lite extra snäll. Vilket aldrig kan vara fel. Ät en pepparkaka och fira namnsdag med mig och alla andra Annor i Sveriges land. Vi är typ 103 435 stycken!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

4 tankar på “Annadagen, det är just idag

  1. Grattis Anna. Har just gratulerat dig på min blogg men du hann före. Bra att du påminde om pepparkakorna. Här skall knapras!

    1. På jobbet stod en burk eftertraktade från Göteborgs pepparkaksbageri. De är underbara. Jag tog tre 🙂

  2. Anna-dagen är stor för mig även om det ”bara” är mitt andranamn! Länge fanns inte mitt tilltalsnamn i kalendern så Anna var min enda namnsdag under hela barndomen. Extra roligt blir det då jag delar namnet med min mamma. Jag är ett stort fan av Anna-dagen, helt enkelt! 🙂

Kommentarer är stängda.