Kategorier
Kulturkoll

Vinter med Kulturkollo #iskallt

bildkälla: wikipedia

En Salchow är hoppet när konståkaren åker baklänges på ena fotens innerskär, hoppar och roterar ett helt varv, eller fler, och landar på andra fotens ytterskär.

Ett hopp uppkallat efter sig, tio VM-guld, 9 EM-guld och det första olympiska guldet i konståkning någonsin (1908) är den svenske konståkaren Ulrich Salchows eftermäle. Han var en pionjär i sporten och jag hittade en film från 1911 som jag vill dela med mig av. Hur coolt är inte det? #iskallt!

Varför jag skriver om en mer än hundra år gammal konståkare på en kulturblogg? Jo, idag börjar faktiskt tävlingarna i Ostrava om medaljerna i det europeiska mästerskapet i konståkning. Där lär de göra ett gäng trippel-Salchows. Ni vet väl att sport också är kultur, iallafall i min värld!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.