Kategorier
Kulturkoll

Möt våren på Sydkusten

linje-ulrica

Våren har verkligen kommit hit till mig i Lund. Vi har haft härligt soliga vårdagar och i parkerna är gräsmattorna blå av skilla och krokus. Av Kulturkollos åtta medlemmar är vi tre stycken som bor i Skåne och därför tyckte vi att det kunde vara trevlig att ni fick tillbringa en vecka här i södern med oss. Ibland kan det kännas som att alla stora kulturhändelser sker i Stockholm. Och Göteborg har sin bokmässa.  Men de södra delarna av landet går inte av för hackor de heller – inte minst när det handlar om litteratur!

Precis just nu pågår för första gången Malmö litteraturfestival med ett trevlig program och i april kan man besöka barn- och ungdomslitteraturfestivalen Litteralund. Lite längre fram i vår kommer Litteraturrundan gå av stapeln runt om i Skåne och på Malmö Stadsbibliotek kan man njuta av ett jättefint vårprogram på författarscenen.

En av programpunkterna på Malmö Litteraturfestival är ett författarmöte med Catrin Ormestad och en inledande livebokcirkel om hennes roman Det nionde brevet. Den boken börjar vi också diskutera i gruppen Kulturkollo läser idag och jag hoppas att vi därifrån kan få med oss ett par frågor till Catrin. De som har möjlighet får gärna komma och vara med på bokcirkeln och författarsamtalet. Igår kunde man lyssna till Augustprisade Lina Wolff i ett samtal om relationer och idag på eftermiddagen besöker Set Mattson Kirsebergsbiblioteket och talar om sina historiska romaner i Malmömiljö. De är bara ett par exempel på författare från eller verksamma i Skåne.

Det finns många fler förstås. Visste ni till exempel att Elin Wägner var född i Lund? Andra, lite mer nutida, författarnamn är Fredrik Ekelund, Jenny Milewski, Björn Ranelid, Katarina Mazetti, Kristian Lundberg, Frida Skybäck, Mikael Bergstrand, Amanda Svenssson, Torbjörn Flygt, Marjaneh Bakhtiari, Mattias Edvardsson och Nene Ormes för att nämna några. För att inte tala om alla barn- och ungdomsboksförfattare som också bor och verkar här. Nu finns det ju stor risk att jag glömmer någon, men jag tänker till exempel på Elisabeth Östnäs, Mårten Melin, Charlotte Cederlund och Mårten Sandén.

Det är också lätt att tro att det bara är Ystad och Wallander som gäller när det kommer till sydsvenska deckare och kriminalromaner, men då ska vi inte glömma Björn Hellbergs Båstads-kriminalare eller att Stefan Ahnhem har placerat sina gruvliga historier i Helsingborg och trakterna däromkring. Karin Wahlbergs sjukhusdeckare utspelas i Lund och Sofie Sarenbrant har förlagt handlingen i åtminstone två av sina deckare på Österlen. Flera Malmö-deckare finns det så klart och staden har till och med inspirerat den brittiske författaren Torquil MacLeod att skriva en hel serie böcker som ha kallar Malmö Mysteries med titlar som Meet me in Malmö, Murder in Malmö, Missing in Malmö och Midnight in Malmö. Så kan det gå!

Vi hoppas att ni också ska bli inspirerade av denna Sydsvenska vecka!

 

Bild: badhytter på Kämpinge strandbad

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

8 svar på ”Möt våren på Sydkusten”

Det är verkligen en imponerande skara författare som sprungit ur detta område. Inte minst de ganska nyligen debuterade och extremt lovande ungdomsboksförfattarna står som spön i backen. Och nog har jag själv periodvis slukat många av dessa sydligt situerade kriminalromaner.

(Kuriosa: Omslaget på min egen debutroman (En väktares bekännelser) pryds av en suggestiv och vacker bild av Bangatan i Lund, trots att hela berättelsen utspelar sig i Stockholms innerstad. Min teori är att omslagsmakarna försökte rida på sydsverigevågen.)

Inte sant!
Jag har din bok i hyllan (men inte hunnit läsa ännu) och har noterat bilden från min nuvarande hemstad, men har fått veta att den inte utspelar sig här.

Ser fram emot det här temat som den exilskåning jag är! Och glöm inte Willy Josefssons deckare som utspelar sig i och runt Ängelholm. Han lyckas till och med få med UFO-monumentet i en av sina böcker, bara en så sak.

Hej, när jag såg bilderna av badhytterna väntade jag mig nästan att Badhytten eller Fågelskådaren skulle bli omnämnda. De klassificeras väl in i mys-pys deckarfacket med huvumålgrupp Falsterbos invånare, har inte själv läst. I stockholm har vi motsvarande fenomen riktad till boende i stadsdelen Vasastan eller Enskede.
Apropå Lund, Piratens Tre terminer håller väl fortfarande liksom hans frodiga Bock i Örtagård. Det finns många, många fler intressanta författare med skånska rötter eller författare som under sin skånetid skrivit eller påverkats i sitt författarskap.

Ja, de platsar ju absolut. Har själv inte läst dem.
Bock i Örtagård lyssnade jag på som ljudbok med Hans Alfredsson som uppläsare och den kan verkligen rekommenderas.

Vilket bra tema! Mina böcker utspelar sig också i sydvästra Skåne. Jag känner igen de där badhytterna 😉 Min nya bok, Det havet gömde, börjar på stranden i Kämpinge. En bärnstensletare gör ett oväntat och oönskat fynd…

Stängt för kommentering.