Kategorier
Kulturkoll

Rörliga bilder om förändring

Linda
Jag har (ganska så naturligt) tänkt en hel del på förändring i veckan och jag tänkte avsluta vår förändringsvecka med några film- och tv-serie tips som anknyter till förändring.

Pride (2014) handlar om hur gayaktivister protesterar tillsammans med gruvarbetare för att få till en förändring i Thatchers Storbritannien. En helt osannolik film på många sätt, mest osannolikt är kanske att den bygger på en sann historia.

Suffragette (2015) om feminister som verkligen gav allt för att förändra världen. Jag uppmanar inte till våld, men är glad att de verkligen kämpade för vår skull.

Gandhi (1982) är gammal nu, men jag hoppas att den håller. Ben Kingsley spelar Gandhi och belönades med en Oscar för sin rolltolkning. Jag älskade den som barn och har alltid fascinerats av Gandhis kamp för förändring.

En halv gul sol (2013) handlar om hur krig förändrar kartan, men historien (och då i bokform) förändrade också min syn på världen. Boken är bättre än filmen, men jag tycker ändå om filmatiseringen. Det är viktigt att vi utökar historien till att också inkludera annat än kolonialmakternas syn på Afrika.

Rabbit-Proof Fence (2002) är en film om två aboriginska flickor som tagits från sina familjer och försöker ta sig tillbaka. Under större delen av 1900-talet togs barn från sina familjer för att antingen placeras i vita familjer, eller på institution. Australiens premiärminister har bett om ursäkt till de som kallas ”the Stolen generations” och visst har en förändring till det bättre skett. Fortfarande har aboriginer som grupp det sämre än andra i Australien.

Steve Jobs (2015) är historien om en man som i alla fall förändrat den tekniska världen. Vem har inte någon av herr Jobs produkter och vem skulle vilja vara utan dem?

 

och så tv-serier

Downton Abbey (2011-2016) utspelar sig under en tid då Storbritannien och resten av världen förändrades mycket. Skillnader mellan rik och fattig, samt mellan man och kvinna minskade något. I fokus står en rik familj och deras tjänstefolk, vilket gör att vissa förändringar blir extra synliga och ibland skapar konflikt.

Sex and the City (1998-2004) är ingen serie jag riktigt klarar att se längre, den har inte åldrats väl, men när den kom bidrog den ändå till en förändring i synen på vad en kvinna kunde göra. Fyra mycket olika kvinnor representerade fyra olika sorters kvinnlighet och det fanns något befriande i det.

 

Vilka filmer eller tv-serier skulle du vilja tipsa om?

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

Ett svar på ”Rörliga bilder om förändring”

Ingen aktivist-film, men högaktuella Sameblod skildrar Sveriges egen kolonialism och förhållande till minoriteter. Fruktansvärd och fint filmad. Se den!

Stängt för kommentering.