Letar du efter årets present till trädgårdsälskaren?

En trädgård är en plats som förtöjer mig vid en liten plätt på jorden – i en tid när medialisering och globalisering gör oss närapå platslösa. (…) Men trädgården har kastat ankar.

Så skriver Göran Greider i sin superfina nyutkomna bok I trädgården hörs andra ekon. I den kan jag läsa fyra betraktelser över livet med trädgård och han börjar med vinterns vackra vila som han kallar en meditativ paus då man kan njuta av de minnen som finns i trädgården. I hans (och alla våras) trädgårdar hös ekon från våra egna upplevelser och också själva mänsklighetens och det är i blandningen av personliga reflektioner, fakta om historiska trädgårdar, odlingstips och filosofiska utvikningar som jag absolut bedårad av den här boken. Han beskriver trädgården som politisk maktsymbol och statushöjare och i samma andetag, eller på nästa sida om man ska vara korrekt, så bjuder han på den vackraste lyrik. Små essäer om konst, betraktelser om vetenskap och vetenskapsmän, beskärningstips och en spellista för trädgårdsarbete. Kan man önska mer?

En trädgård är per definition något som människans hand en gång format, till lust eller till nytta och Greider förespråkar helt klart att man skall njuta av det sinnliga i att odla. Många, menar han, är de som med stora trädgårdsplaner och höga ambitioner helt tappat lusten till trädgård. I hans egen trädgård samspelar den vilda ängen med de tuktade planteringarna, de skötselkrävande dahliorna bredvid perennerna som nästan sköter sig själva och kanske är det just det som gör en trädgård riktigt levande? Årets presentbok till trädgårdsälskare korar jag I trädgården hörs andra ekon till.

Om man sedan vill lägga med ytterligare en aktuell bok i paketet till trädgårdsälskaren så måste jag nämna Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben. Det är en både utmanande och tankeväckande bok om hur växter kan kommunicera med varandra, varna varandra för fara och samarbeta och hjälpas. Wohlleben  är en tysk skogsvaktare som med sin bok presenterar helt nya rön om träden och växternas möjligheter att prata, tänka och göra taktiska drag t ex i samband med fortplantningen. I helgen gick jag en lång promenad i en ekskog och eftersom de flesta av hans texter handlar om ekar och bokar så kom innehållet mig väldigt nära. Man kan konstatera att han säkert skulle gillat det han sett på promenaden runt Sundsby på Tjörn, skog som är många hundra år gammal har verkligen något att berätta oavsett om man riktigt greppar det där med att träden talar genom elektriska impulser som liknar morsealfabetets knackningar.

Ekon från historien är påtagligt närvarande i en månghundraårig ek.

Springareeken vid Sundsby säteri, Tjörn

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

2 tankar på “Letar du efter årets present till trädgårdsälskaren?

    1. Tack för ditt tips. Jag gillar böcker som handlar om trädgård och livet och litteratur.

Kommentarer är stängda.