Kategorier
Kulturkoll

Att låna en blomma eller kanske en morot

Någon som har hört talas om fröbibliotek? Ett fröbibliotek är helt enkelt ett bibliotek som lånar ut fröer till sina låntagare, såväl som böcker naturligtvis. Så här går det till: Man bläddrar i bibliotekets lånepärm och hittar ett frö man vill låna. Låna hem, plantera och odla, ta frö från växten och lämna tillbaka till biblioteket. Här snackar vi alltså långlån delux. För att få veta lite mer om det här med fröbibliotek så bad vi en expert på ämnet att gästblogga lite hos oss. Cecilia är inte bara bibliotekarie och odlingsintresserad, hon är även gammal erfaren bloggare sedan många år. Här kommer hennes text om hur man kan sno grannens solrosor, helt utan att behöva gå över häcken en mörk natt med sekatören i högsta hugg.

På bibliotek runt om i landet kan man låna allt från cyklar och verktyg till sällskapsspel. Under 2015 började alltfler bibliotek också låna ut fröer. Var finns logiken i det, är bibliotek inte främst till för litteratur och information, för böcker?

Biblioteken är, i likhet med samhället i övrigt, i ständig förändring men det var ändå rätt många år sedan som vi började låna ut saker som musik-cd, film och senare TV-spel. På det bibliotek jag jobbar på valde vi att fördjupa oss extra i fröer och odling och starta fröbibliotek då intresse och kunskap fanns bland personalen. Och i närsamhället visade det sig. Från ingenting och helt utan budget har vi lyckats skapa ett spirande bibliotek med över 60 sorters fröer, enbart med bidrag från odlingsintresserade låntagare.

Det har lånats och lämnats friskt de 3 år vi snart haft fröbiblioteket och historierna kring odlandet blir allt fler. Med fröerna samlar vi nämligen också in berättelser om var fröerna kommit ifrån. Alla har inte en historia men de som har det har ofta underhållande sådana. Ibland har fröerna rest med hem från en resa, andra är minnen från kära släktingars trädgårdar och några har minsann norpats från en inte ont anande odlares eller grannes trädgård – historier som platsar väl innanför berättandets och kunskapens väggar, om vi får kalla biblioteket så. För det finns en enorm kunskap bland våra frö-låntagare. Varje gång vi ses för en Frökväll har vi en föreläsare som berättar, men publiken vet ofta minst lika mycket. Odlare är ett fantastiskt generöst släkte. Vet vi någon annan som så generöst delar med sig av kunskap och lånar ut sin vara helt gratis? Ja, det skulle väl vara biblioteken då.

Tidningen Land har listat 17 fröbibliotek från söder till norr:

http://land.se/tradgard/kan-du-lana-froer-pa-biblioteket-kolla-listan/

Cecilia Johansson, bibliotekarie

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

6 svar på ”Att låna en blomma eller kanske en morot”

Hej! Kan tipsa om att Linköpings huvudbibliotek (stadsbiblioteket) också har fröbibliotek. Lands lista är bra men känns inte så uppdaterad. För oss som gillar att dela fröer finns ju också föreningarna Sesam och Svenska Örtasällskapet 🙂

Stängt för kommentering.