Kategorier
Kulturkoll

The Breakfast Club – 30 år

Lotta
We’re all pretty bizarre. Some of us are just better at hiding it, that’s all.

Vi kan inte prata om kultur som definierat en generation utan att nämna The Breakfast Club. Kultfilmen som är lika bra trettio år senare.

Om ni nu råkat missa den här filmen så handlar den om fem elever som fått kvarsittning och ska tillbringa en hel lördag i skolans bibliotek. De känner inte varandra och tillhör olika klickar på skolan, och har inte så mycket till övers för varandra när filmen börjar. Men under dagen pratar de och lär känna varandra, röker på lite, förenas i ”kampen” mot den elake rektorn, och inser att de är mer än sina stereotyper och faktiskt rätt lika varandra.

(Ni kanske har hört talas om Breakfast Club-effekten? Det vill säga när två eller fler personer som inte känner varandra särskilt bra röker marijuana ihop och blir bästa kompisar. OBS! Den här effekten kan uppnås även utan droger.)

Här kommer lite Breakfast Club-kuriosa:

  • Det sägs att regissören John Hughes skrev manuset under en helg och fick tjata sig till att få göra filmen eftersom ingen riktigt trodde på den. Men han fick chansen, tack vare att budgeten bara var på 1 miljon dollar. Och det var väl investerade pengar. Filmen har dragit in över 100 miljoner dollar enligt Wikipedia.
  • John Cusack castades först till rollen som Bender, men John Hughes ändrade sig och gav rollen till Judd Nelson istället.
  • Tanken var från början att göra fler filmer, en uppföljning vart tionde år då gänget återsamlas.

[quote]…And these children
that you spit on
as they try to change their worlds
are immune to your consultations.
They’re quite aware
of what they’re going through…[/quote]

  • Citatet från filmens inledning är från David Bowies låt Changes, och föreslogs av Ally Sheedy som spelade Allison.
  • Många av scenerna improviserades fram under inspelningen, till exempel scenen där de alla sitter i en ring och berättar om varför de fått kvarsittning.
  • Skolbyggnaden där filmen spelades in är numera en polisstation.
  • Den ”marijuana” som röktes i filmen var egentligen oregano.
  • Molly Ringwald och Anthony Michael Hall som spelade Claire och Brian var båda två 16 år när de spelade in filmen. Judd Nelson var äldst med sina 25 år.
  • Filmen spelades in med alla scener i kronologisk ordning. Den klassiska slutscenen, där Bender går över gräset och sträcker näven i luften, filmades alltså sist av allt. Och knytnäven i luften improviserades.

bender

 

 

 

 

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

5 svar på ”The Breakfast Club – 30 år”

Absolut ÄLSKADE den här filmen. Ska försöka se om den tror jag. Visade den länge för elever, men nu var det nog 10 år sedan.

Stängt för kommentering.