Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Vinter med Kulturkollo #minus

Lotta

Minusgrader hör vintern till. I år har termometern som kallast krupit ner till -34. Då är man inte utomhus mer än nödvändigt. Och är man utomhus så har man varma kläder i material som täcker och andas och står emot både vindar, väta och kyla.

Så var det inte för 1800-talets äventyrare som gav sig ut med stickade vantar, vadmalsbyxor och en dröm om att erövra toppen av världen. Expedition efter expedition finansierades och satte ut för att vara den första som nådde Nordpolen med sitt vad man trodde spännande djurliv och blomstrande klimat, tack vare de varma strömmar som höll området isfritt. Ack vad man bedrog sig.

En av de mest spännande böcker jag läst är Hampton Sides In the Kingdom of Ice som handlar om just detta. USS Jeannette seglar iväg med sin besättning på 33 man för att upptäcka Nordpolen, men skeppet fryser fast i isen och blir kvar i ismassorna. Efter två år orkar fartyget inte längre stå emot isens krafter utan går till botten. Besättningen hinner evakueras men befinner sig mitt ute på ett vitt ingenstans, 1600 km från Sibiriens fastland.

Nu börjar en kamp på liv och död under de värsta tänkbara förutsättningarna. Kyla, mörker, förfrysningar, snöblindhet. Men också brist på mat och vatten, inget att jaga, och ingenstans att ta skydd. Och när solen börjar värma på under dagarna så smälter de översta snölagren och de får pulsa fram i knädjupt ”flövatten” utan möjlighet att hålla sig torr.

Det är en fantastisk resa och ett episkt äventyr att ta del av.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.