Kategorier
Kulturkoll

Intresse, hobby eller mani?

Lotta

Ett intresse är något man bara har och ägnar sig åt ibland, en hobby är något man utövar regelbundet, och när man nördar in sig alldeles för mycket går det över i mani. Så ser jag på det. 

Jag har ganska många intressen, men inte särskilt många hobbys. Nu stryker vi direkt läsning och tv-tittande från listan, det är på något sätt underförstått, kalla det hobby om ni vill, för mig är det både jobb och fritid. Det är något jag gör, lika naturligt som att äta och sova. Men klart är att böcker och tv är det intresse/hobby/mani jag ägnar största delen av min tid åt.

Men i övrigt… en hobby kräver uthållighet. Engagemang. Och talang. Tre saker som jag inte har särskilt mycket av. Därför existerar de flesta av mina hobbyprojekt bara i fantasin.

Min stora dröm är att ha en källare med en stor tågbana och landskap och tunnlar och hus och allt sånt. Det måste vara en källare, det hör liksom till. Vind går inte. Inte heller ett extrarum. Tågbana i källaren ska det vara. Nu har jag ingen källare så det icke påbörjade projektet kan heller aldrig börja. Men det skulle vara en fin hobby. Jag ser mig själv bli en riktig tågnörd som tillbringar timme efter timme nere i min källare isolerad från omvärlden.

Min andra önskehobby är att måla. Men jag är inget vidare på det. Jag har försökt. Härom året köpte jag hem färg och duk, hur svårt kan det va liksom? Det blev jättefult och jag la ner min hobby. Jag har dock kort minne så jag är nu tillbaka i de där ”hur svårt kan det va”-tankarna och jag kommer snart att göra ett nytt försök. Men jag tänker att jag behöver ha ett helt eget rum först, där jag kan ha staffli och målargrejer framme hela tiden och bara måla, måla och måla ifred, utan att behöva plocka undan mina grejer eller att någon stör mitt konstnärliga flow.

Jag vill också ha en vind, eller möjligen ett rum, fyllt med dockskåp. Idag har jag ett dockskåp med tre våningar som jag leker möblerar med när andan faller på. Sorterar möbler, tänder lampor, pillar på. Ingen annan än jag får röra det. Min vision är tio olika skåp med inredning från tio olika årtionden. Ibland får jag ett ryck och samlar på mig möbler och annat. Det skulle kunna vara en fin hobby, men jag har inte riktigt tid eller plats att ta det fullt ut. Än. Jag tror det kommer.

Men jag har en hobby som jag definitivt kan klassa som aktiv och levande. Mitt akvarium. Eller två akvarium har det blivit. Även där har jag en vision med ett helt rum fyllt med akvarier, fiskodling, och aqua scaping och så vidare. I min vision finns inga alger. Ej heller fiskdöd. Jag tycker jag sköter akvariet enligt konstens alla regler och ändå ser det inte så perfekt ut som på bild. Växter blir bruna eller bleka. Fiskar blir sjuka och dör. Men jag lägger ner sjukt mycket tid på att läsa om akvarier och fisk, om skötsel och sjukdomar, att rensa växter, pyssla och plocka, experimentera med ljusförhållanden, foder, vattenkvalitet, planera in akvarieaffärsbesök i varje stad jag besöker, fotografera fiskarna (det är inte lätt!) och framför allt på att bara sitta och titta på mina fina små fiskar…

Bilden föreställer en av mina fina fjärilsciklider.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Ett svar på ”Intresse, hobby eller mani?”

Stängt för kommentering.