Kategorier
Kulturkoll

Året var 1917

Bildkälla: Centre Pompidou-Metz

Och dagarna är som små sekel, så lyder en titel på en diktsamling av Göran Greider som jag nyligen läste. Det här med tiden som går är förunderligt sällsamt att reflektera kring och veckans tema tar sikte på ett enda år för ett enda sekel sedan.

Ett sekel är hundra år, 1917 är ganska nyss och samtidigt väldigt länge sedan. Världen har förändrats på omvälvande sätt sedan dess och just 1917 var året för den ryska revolutionen vilket ledde till politisk oro i stora delar av Europa. Mycket dåliga skördar i Sverige samt blockader på grund av kriget gav nödår, ransoneringar, hungerkravaller och upplopp. Branting blir som förste socialdemokrat del av regeringen i Sverige och ett kommunistiskt parti bildas. Finland blev självständigt och USA beslutar sig för att deltaga i skyttegravskriget i Europa vilket påverkade krigets utgång. Man kan under hur Europas och Sveriges 1900-tal skulle sett ut om inte …

Modernt är ordet, den tekniska utvecklingen går i rasande fart. Musik, konst och litteratur tar sig nya former och utmanar det traditionella. Tekniken smyger in också i kulturen och den svenska stumfilmens storhetstid inleddes med Victor Sjöström som hyllad regissör. Ni hör, det finns många trådar nysta i. Nu hoppas vi att ni får lust att hänga med oss på en tidsresa, vi vet uppriktigt inte hur det här ska gå men man måste ju prova och utmana sina gränser en smula.

Välkommen till temat Året var 1917.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.