Kategorier
Kulturkoll

Litteratur och konst och litteratur om konst

Jag har en särskild kategori böcker som jag dras lite extra till. Det är böcker med konst som tema. Det känns som en härlig hybrid mellan litteratur och konst, eller snarare som att mina favoritkulturyttring vågar sig på att flörta lite med grannarna. När det på baksidan av en bok står att huvudpersonen kanske rör sig i Londons konstkretsar, stjäl en tavla från ett berömt museum, är synsk och ständigt återkommer till samma tavla av Turner… ja, då brukar jag känna på mig att det i alla fall borde finnas något för mig där. Alldeles särskilt om det handlar om renässanskonst, men egentligen funkar lite av varje.

Jag är övertygad om att en av anledningarna till att jag älskade Therese Bohmans ”Den drunknade” är att huvudpersonen var konststuderande och skrev på en avhandling om Dante Gabriel Rosetti. Jag är också förvånad över att så få plockade upp den romantiska kopplingen i boken. Alltså till Romantiken.

Att jag blev så fascinerad av Amanda Hellbergs deckarserie om Maja Grå är jag också ganska säker på hade att göra med att jag läste ”Döden på en blek häst” före ”Styggelsen”, som ju är mycket otäckare. Döden på en blek häst har dock fått sitt namn efter en målning av Turner som hänger i ett oansenligt hörn på Tate Britain.

Jag har dock även läst en del böcker med konsttema, som borde passa mig som hand i handske, men som inte alls fallit mig i smaken. Förra året läste jag en bok som hette Tulpanfeber, i hopp om att hitta något matnyttigt till vårt Hollandstema här på Kulturkollo. Det gjorde jag inte. Tyvärr hittade jag mest trög handling, snusk och trånande blickar men någon måste ha sett något helt annat än jag för boken ska bli film i år och en minst sagt påkostad sådan. Tom Stoppard av alla människor har skrivit filmmanuset på Deborah Moggachs bok. Stora skådespelare som Judi Dench, Alicia Vikander, Christoph Waltz, Cara Delevingne och Holliday Grainger fyller rollistan.

Hur är det med er? Har ni någon titel att lägga till listan? Gillar ni också när kulturyttringarna smälter samman?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

3 svar på ”Litteratur och konst och litteratur om konst”

Steglitsan av Donna Tartt är ett givet tips, sedan handlar Bohmans senaste Aftonland också mycket om konst i akademisk miljö. En av mina favoriter är Kunzelmann & Kunzelmann av Vallgren. Mycket bra!

Ja, Vad jag älskade är ju underbar! Den hade jag nästan glömt. I augusti kommer Siri Hustvedts till Louisiana Literature och då hoppas jag kunna lyssna på henne!

Stängt för kommentering.