Kategorier
Kulturkoll

Höst + TV = sant!

helena-top

Hösten, hösten, hösten. Sommarens eufori byts ut mot mörkaste melankoli. Rosévin byts ut mot rödvin. Solstol med handduk byts mot soffa och filt. Så är det skrivet. Så borde det vara. Den här sommaren har dock haft mycket mer att önska. You owe us, big time! Några av oss läser mer under mörkaste hösten, medan andra (läs: jag) tyvärr hamnar i tröttkoma och fastnar (för) lätt i TV-serier. Så vad passar inte bättre en under-filten-vecka än en liten genomgång av några av höstens TV-serier. Serier jag har sett, vill se, borde se. Helt utan inbördes ordning.

Mindhunter

Jag inleder med Mindhunter och om du – som jag – är en mörkervurmare med en ohälsosam fascination av seriemördare (på behörigt avstånd I want to add), så är detta något för dig. Tydligen började det hela med att Charlize Theron, som är exekutiv producent för serien, gav David Fincher (Fight Club, Zodiac, Seven och Gone girl) boken Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit av John Douglas. The rest is history, som vi brukar säga. Länk till trailer.

Mindhunter handlar om hur under senare delen av 70-talet två FBI-agenter söker vetenskapliga svar på hur seriemördare tänker innan, under och efter sina mord med förhoppningen att denna kunskap ska kunna förebygga framtida mord. Jag gillar särskilt dialogen i den här där intervjuerna som de båda agenterna Holden Ford (Jonathan Groff från Looking!) och Bill Tench (Holt McCallany) intervjuar seriemördare (som är tagna ur verkligheten). Utvald bild till det här inlägget är för övrigt hämtat ur Mindhunter.

 Stranger things 2

I första säsongen av Stranger things fick vi möta Will och hans kompisar i en nostalgitripp down memory lane och de populärkulturella referenserna från 80-talet duggar tätt. En pojke försvann (Will) och ett mysterium – som rymmer hemliga experiment och övernaturliga krafter – uppdagas i den lilla staden. Nu i dagarna har säsong två släppts på Netflix och jag har ännu inte hunnit se, men oh vad jag ser fram emot denna. Det sägs att i denna säsong kämpar barnen inte bara mot monster – utan också en likgiltig vuxenvärld (låter Stephen King:igt). Länk till trailer.

The Deuce

The Deuce är skapad av David Simon, som tidigare bland annat har gjort den fantastiska The Wire (2002-2008) – serien som gjorde sig känd inte bara för att den var autentisk Baltimores undre värld utan för det stora galleriet av karaktärer, som Simon kunde plocka bort – utan pardon – närsomhelst. I The Deuce har vi dock förflyttat oss från Baltimore till sjuttio och åttiotalets New York och istället för knark framväxten av porrindustrin. De båda serierna är inte helt olika varandra då även The Deuce har ett stort persongalleri; du får möta allt från ett par tvillingbröder (spelade av en smått fantastisk James Franco), sexarbetare, hallickar, korrumperade poliser, en journalist och maffiabossar. Utöver James Franco bör Maggie Gyllenhaal nämnas när hon gör en outstanding rollskildring i prostituerade Candy, som på egen hand försöker överleva gatan. Länk till trailer.

Alias Grace

Avslutningsvis så har vi Alias ​​Grace bygger på Margaret Atwoods prisbelönta roman med samma titel. Den här har jag varken sett (kommer 3 november på Netflix) eller läst (kommer ut på svenska i januari 2018). Du får följa Grace Marks, en fattig ung irländsk invandrare som år 1843 dömdes för de brutala morden på sin arbetsgivare och hans hushållerska. En psykiater försöker dock fastställa om en hon kan benådas på grund av sinnessjukdom. Länk till trailer.

Bild: TV Snow av fdecomite

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

4 svar på ”Höst + TV = sant!”

Tack för superbra tips! Har av dessa bara sett Stranger Things 2. Tycker alltid att det är svårt att bestämma vilken av alla serier man ska ge en chans.

Mitt eget tips är Preacher (HBO, tror jag). Första säsongen är bra och andra är fantastisk.

Stängt för kommentering.