Kategorier
Sakprosakoll

Min europeiska familj #dennadagenbok

Dagens boktips från mig är en mycket spännande och synnerligen aktuell bok om människosläktets ursprung och hur vi alla hänger ihop genom vårt gemensamma DNA. Min europeiska familj skriven av Karin Bojs är en välskriven och pedagogiskt upplagd bok. Hon har gjort en grundlig research, rest över hela Europa och intervjuat kunniga människor på universitet och hembygdsgårdar och hennes genuina nyfikenhet för sitt ämne lyser igenom. Hon vill, med hjälp av modern teknik, lösa gåtan om vem hon är. Varifrån hon kommit. Samtidigt som hon söker sina rötter så finner hon allas våra rötter, genom DNA-teknik kan vi konstatera att vi alla är släkt, att vi alla har samma ursprung.

Den lilla grupp människor som en gång utvandrade från Afrikas savanner är allas våra förfäder, och det finns mer som förenar än vad som skiljer oss åt. Hon väjer inte för att diskutera frågan om rasbiologi och hur människor genom tiderna delat upp utifrån raser. Särskilt illa behandlade har minoriteter blivit och i Sverige har samer, judar och romer särskit pekats ut. Men generna säger något annat, vi är alla släktingar och vi har alla en gemensam arvsmassa. Den europeiska familjen har både språk, kultur och gener gemensamt och Bojs är föredömligt pedagogisk när hon berättar om vår gemensamma historia.

Boken finns som pocket, som både ljudbok och e-bok och jag kan varmt rekommendera den till alla!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Min europeiska familj #dennadagenbok”

Då tror jag att det är en bok för dig! Det som är extra spännande är att den rör sig mellan så många vetenskapsfält.

Stängt för kommentering.