Kategorier
Kulturkoll

Tre år med Kulturkollo!

Lotta

Det är tre år sedan vi startade bloggkollektivet Kulturkollo, tre år som gått rasande fort och samtidigt känns som en evighet. Den här veckan ska vi ägna oss åt att blicka bakåt och frossa i höjdpunkter från åren.

Det finns två minnen från de här åren som ligger mig extra varmt om hjärtat. Det ena är mitt och Helenas första möte med Mhairi McFarlane på Bokmässan 2015. Vi hade ett långt och trevligt samtal med många skratt, och en del prosecco. Om hennes böcker, om andra böcker, om katter, om feminism, om sociala medier – ja allt mellan himmel och jord.

Det andra minnet är bokcirkelmötet med Kim Thúy på Bokmässan 2016. Hon skakade om oss alla som var där, det var en sådan energi i rummet, hennes berättande var magiskt, hela hon var magisk och hon trollband oss alla med sin närvaro. Och jag hade inte ens tänkt gå dit! Jag tycker inte om bokcirklande och att prata sönder böcker, men jag hade inget bättre för mig och Anna utlovade en upplevelse utöver det vanliga, och det blev det ju också. Tack för att du övertalade mig Anna!

Till skillnad från mig, som då inte tycker om att dissekera texter och böcker, så gör bland annat Viktoria det. Hennes inlägg om sin kärlek till Macbeth är ett sånt där inlägg som jag läser fascinerat och önskar att jag också hade en sådan passion för Shakespeare. Men det har jag inte. Jag känner mig ofta för dum för att ens ha en åsikt om stora författare, men Helena skriver något klokt i sitt inlägg Lika inför döden, ”Jag är på intet sätt Shakespeareexpert, det känns på gränsen till förmätet att ens skriva om honom och hans texter, vilket är ganska konstigt – hur ska vi någonsin kunna uppskatta klassikerna om vi inte törs prata om dem av rädsla för att känna oss…dumma?”

Det är kloka ord, och det är något som för mig definierar vad Kulturkollo handlar om. Att bredda litteraturen, att utmana, att prova på nya saker. Här är vi 8 stycken som bloggar och delar med oss av våra tankar om brett och smalt, populärt och udda, finkultur och populärkultur, högt och lågt. Det utmanar mig som skriver – om ett ämne som jag kanske knappt känner till. (Brittiska imperiet?,  Lyrik och längtan?, Kanada? Hjälp!) Det utmanar också dig som läser – inlägg om ett ämne som kanske egentligen inte intresserar men som visar sig väcka tankar och kanske föder ett inlägg på din egen blogg. Jag tycker det är ganska häftigt när det blir så.

Hoppas att ni hänger med oss under veckans navelskåderi när vi dammar av gamla favoriter, sammanfattar och summerar, statistiknördar och listar. Kanske ni hittar något läsvärt ni missat – det är lätt i den här floden av inlägg vi skrivit under åren. (Cirka 1900 har det blivit!)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Stängt för kommentering.