Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Veckoutmaning: Barnböcker som förtjänar fler läsare

linje-ulrica

Den här veckan talar vi om barnböcker lite bortom “mittfåran” – de som kanske inte ligger i topp på försäljningslistorna och som inte “alla” pratar om.

Och visst finns det väldigt många fina böcker som verkligen borde hitta fler läsare! Så därför utmanar vi er denna vecka att tipsar om era bästa barnboksskatter. Tänk inte bara på dina egna barndomsfavoriter (även om det är roligt att höra om dem också) utan fundera också på andra intressanta perspektiv. Böckerna får gärna ha en lite annorlunda vinkling i tema, ursprung eller utseende. Har du tips på en fantastiskt bilderbok från något avlägset land eller kanske en kapitelbok med en härlig antihjälte i huvudrollen? Böcker att läsa för barn, böcker som barn kan läsa själva. Tipsa på!

Svara på din egen blogg, i kommentarerna, på Facebook eller Instagram. Glöm inte att tagga oss eller på något sätt tala om var vi kan hitta ditt svar.

Bild: pexels.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

13 svar på ”Veckoutmaning: Barnböcker som förtjänar fler läsare”

En mycket bra författare! Han är ju inte okänd precis, men det finns böcker ut hans produktion som inte är så välkända och som absolut kan lyftas så att fler får upp ögonen för dem.

I det sammanhanget vill jag “helt fräckt” nämna Tova-Li och sommarlovet, den av mina egna böcker som sålt sämst men som har mycket att säga till många. Boken handlar om barnfattigdom. Tova-Li kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet och klassen pratar om vad de gjort under lovet. Många har gjort spännande saker som kostar mycket pengar, men det har inte Tova-Li. Hennes mamma har knappt pengar till mat och gummistövlar. Tova-Li är orolig för vad de andra ska tycka om det hon gjort under lovet. Hur det går? Det får man läsa i boken som framförallt riktar sig till lågstadieåldern men även kan läsas av andra åldrar. Länk: http://www.idusforlag.se/tova-li

Hej,
jag har inte SKRIVARBLOGGEN kvar för en artikel så jag tipsar direkt i kommentaren.

1. Bok att “göra” tillsammans med barn:
Bildriket – En konstbok för unga (ORDALAGET Bokförlag)
Det här är en bok där du lär genom läsning, se bilder och samtala omkring dem. Den har ett tvärsnitt av en världskonst som är klassiker.

2. Bok att tala om livets svåra frågor tillsammans med barn:
Olika som bär av Henry Bronett
Med hjälp av djurkaraktärer möter du situationer i vardagen där barn har frågor och som tar upp det fina med att vara unik. En vän som är lärare använder dn i skolan för att samtala om till exempel mobbing. Det finns ett häfte med frågor och övningar till varje berättelse.

3. Bok att leta detaljer i bilder, njuta av färger och prata om känslor tillsammans med barn:
Det röda trädet av Shaun Tan
Den här boken är en konstupplevelse samtidigt som den går direkt till hjärtat, och är tänkvärd för vuxna och barn. Jag såg en utställning med hans tavlor ur böckerna och detaljrikedomen är fascinerande. Bilderna är talande och författaren tar upp frågor som ensamhet och rädsla med hoppet närvarande.

Hälsningar Agneta

Stängt för kommentering.