17 punkter från Carolinas bokmässetorsdag

carolina-top

Det är väl lika bra att jag tar det i tur och ordning, och på ett strukturerat sätt? Alltså, en punktlista:

 1. Anlände i god ordning och rätt cool (tåget var 10 min för tidigt in till Göteborg C, hur ofta händer ens det??) till Bokmässan.
 2. Öppnade snällt min ryggsäck och visade innehållet för en säkerhetsvakt, och visade sedan malligt upp mitt presspass och gled in på bokmässan på ett nästan glamoröst sätt.
 3. Bestämde mig för att ha en bibliotekarisk bokmässedag idag. Det var många programpunkter under torsdagen som var intressanta för mig som jobbar som både skol- och folkbibliotekarie om dagarna. Jag är ensam bibliotekarie i mitt bibliotek och på min skola, och det kan kännas väldigt, väldigt skönt att då och då få prata med och lyssna på andra som jobbar med samma saker som jag, och som brottas med samma problem som jag och som kommer på lösningar och bra sätt att arbeta på som jag gärna vill testa.
 4. Alltså hastade jag först till Att synliggöra det osynliga, seminariet som handlade om att utnyttja skolbiblioteket som resurs och tillvarata skolbibliotekariens kompetenser. Mycket intressanta tankar men…
 5. …redan inledningsvis sade moderatorn Ulrika Centerwall att seminariet kanske främst var tänkt för dem som inte var vana vid att använda sig av skolbiblioteket som resurs, och frågade sedan oss i publiken hur många som arbetade på skolbibliotek. Typ 3/4 räckte upp händerna. Så ja… vi satt alla och nickade instämmande till allt som sades. Visste vi väl redan, liksom. Men skönt ändå att vara del av ett stort vi…
 6. Upptäckte att lunchrestaurangen Estrad hade byggt om, och nog inte ens hette Estrad längre? Maten hade numera gömts allra längst bak i lokalen, och någon listig person hade tyckt att det var bra att placera alla bufféborden precis intill varandra. Kanske för att det inte blev så långt att köra ut maten? Vad vet jag? Men vad jag vet är hur trångt det blir när personal ska sätta ut kaffekoppar samtidigt som matgästerna på precis samma kvadratmeter köar för att fylla på sina vattenglas, samma kvadratmeter där de som tar av salladsbuffén befinner sig, samma kvadratmeter där man sedan ska ta kaffe och kaka… jag vet inte, men jag tycker att den listiga buffébordsplaceringen mest verkar funka för de dagar Estrad-eller-vad-det-nu-heter inte har några gäster alls?
 7. Mätt och glad vågade jag mig ner på mässgolvet…
 8. …visade väskan för ordningsvakten och presspasset i entrèn (glamour glamour)…
 9. …närmare bestämt för att i en monter lyssna på Jonna Björnstjerna när hon berättade om skapandet av familjen Kanin. Jag verkligen älskar familjen Kanin! Alla detaljer!
 10. Och mer bibliotek på utmärkta seminariet Gillar du inte att läsa? Välkommen till biblioteket! där bland andra Nassim al Fakir och Anders Mildner pratade om att att fånga upp dem som fick en dålig start i sitt läsande, och olika vägar att öka längtan efter att läsa. Om läsning med öronen som borde vara ett så självklart alternativ, och om ombyggda husvagnar och lässpiltor i projektet Läsmuskler i Ulricehamn.
 11. Gick till R3 som ju inte är bokbloggarrum i år men som ändå känns som hemma, plus att toaletterna där utanför nästan alltid är lediga (himla bra tips hörni).
 12. Passerade Kulturkollots Linda och Fanny som satt och intervjuade Jennifer Niven. Vågade inte stanna pga blyg men kände hur deras glamour nästan smittade över lite på mig också.
 13. … visade ryggsäcken för en säkerhetsvakt. Kom på hur jag under förra seminariet lagt en använd pappersnäsduk i botten på ryggsäcken. Rodnade. Såg säkert misstänkt ut. Visade presspasset men kände mig inte längre lika glassig pga är den i kulturkollot som inte vågar intervjua någon, någonsin…
 14. Lyssnade på inte mindre än tre professorer och en ärkebiskop när de tillsammans med ordföranden i Läsrörelsen pratade om vad Luthers lilla katekes och Happy Meal på McDonalds kunde ha för gemensamt i seminariet Bibeln och Bok Happy Meal. Mycket intressant, och så fantastiskt det är när så många böcker hittar nya vägar ut till barn och barnfamiljer.
 15. Nu närmade sig min hjärna mos-stadiet. Det är inget bra stadium. Det är då sånt som i punkt 16 kan inträffa.
 16. Tillsammans med ganska många andra bokbloggare lyssnade jag på HarperCollins presentation av kommande bokutgivning. Fast tydligen inte riktigt så många bokbloggare som de nog hade tänkt sig – efter presentationen bjöds på snittar, vin (kände mig Mycket Glamorös igen) och böcker man fick ta med sig. Många snittar. Måååånga böcker. Högvis med böcker. De bara: ”we have brought many books, I mean really MANY books. Please, please take as many as you can carry with you”… Och i de där högarna? MASSOR av fantasytitlar. Bra fantasy. Hallå, Mark Lawrence och Peter Brett och… ja. Jag fyllde raskt en tygkasse. ”Bra, sade Harper-människorna, här har du en tygkasse till.” Jag fyllde den med. Och några i ryggsäcken. Glamourfaktor? Hög. Smartfaktor? Minus. Fattar ni hur tungt det är att kånka bort 21 böcker till hotellet när man inte har tagit någon rullväska med pga ”jag-brukar-faktiskt-inte-köpa-böcker-på-bokmässan-längre-och-vill-inte-ha-recex-nuförtiden”?? (nej, bor inte på Gothia)
 17. Och om vi nu ska fortsätta analysera glamourfaktorer – den här utsikten från hotellrummet? Över bangården? Med tillhörande ljudeffekter typ gnissel från tågvagnar? Nja. Jag får jobba lite på det där.

 

Bilder: Privata

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

2 tankar på “17 punkter från Carolinas bokmässetorsdag

Kommentarer är stängda.