Kategorier
Kulturkoll

19 punkter från Carolinas bokmässelördag (som ju inte ens är slut än)

carolina-top

Men ärligt… orkar jag ens en punktlista idag? Känns som att jag sitter i någon slags belägrad borg och utanför pågår kriget. Blir det inte bara 19 punkter nazister och motdemonstranter? Det känns som att hela dagen har handlat om det, hur många intressanta seminarier jag än har gått på, och det har känts helt surrealistiskt att sitta inomhus och lyssna på kloka människor som pratat om medeltida städer, kossor på en bondgård i östra Småland och om Martin Luthers problem med förstoppning, och hela tiden har telefoner plockats fram av mig och alla runt mig och uppdateringar har gjorts om läget utanför mässans byggnad. Men… well. Here goes:

 1. 14 polispiketer, 12 polisbussar, 8 polishästar, 2 polismotorcyklar och så många vanliga polisbilar att jag tappade räkningen – detta bara på vägen från mitt hotell vid centralen till mässan vid 9.30 på morgonen.
 2. Lyssnade på hur Patrik Lundberg berättade om hur man skriver en krönika så bra att jag själv kände att jag nog valt fel väg här i livet och borde sätta igång med att skriva krönikor i stället. Pronto. Anledningen till att jag gick på seminariet Att skriva en riktigt bra krönika var förstås att jag tänkte jag kunde få några tips till att skriva bra blogginlägg. Det fick jag.
 3. Nazisterna nalkas från söder.
 4. Under tjugo minuter – vilket var alldeles för lite – njöt jag av Peter Gerdhags fotografier som han under 37 års tid har tagit på människorna och naturen i Kroxhult 1:4 i östra Småland. Jag skulle kunna tänka mig att sätta upp varendaste bild på mina väggar därhemma (vet inte riktigt vad oäkte maken skulle anse om att ha kossor blickandes på sig från varenda vägg, men han kanske kan övertalas). I morgon ska jag leta upp förlaget Votums monter och köpa boken Landet som inte längre är.
 5. Nazisterna nalkas från öster.
 6. Jag fick definitivt inte nog av Frances Hardinge igår. Hon var så fullständigt fascinerande att se och lyssna på igår att jag gick på ännu ett seminarium med henne idag: Tro, tvivel, vetenskap i samtal med Lena Ollmark och Lotta Olsson. Den här gången var jag mer beredd på Frances karisma, och gladdes dessutom åt att Lotta Olsson är så duktig på att moderera.
 7. Nazisterna nalkas från norr.
 8. Men gatorna utanför mässan är ännu tomma.
 9. Eller, nja. Där står ju poliser i klasar utrustade med bilar, hjälmar och bistra miner.
 10. Jag vänder yttervärlden ryggen och går in i en gigantisk seminariesal för att lyssna på när Mark Levengood pratar om Martin Luther med Antje Jackelén, Per Svensson och Werner Jeanrond. Ytterligare ett sånt där seminarium jag tänkte kunde utvecklas till något verkligt intressant som lärde mig nya saker – och det gjorde det faktiskt. Till exempel visste jag inte alls att Martin Luther hade stora problem med förstoppning, men det vet jag nu. Och att Mark Levengood tycker att karln borde genomgått något slags Aspergertest pga dålig impulskontroll. Note to self: Se tv-serien Mark L gjorde om Martin Luther!
 11. Nazisterna nalkas från väster.
 12. Och nu borde de enligt tidplan ha satt igång med sitt demonstrerande, men det gör de inte.
 13. Motdemonstranter med eller utan huva, med eller utan stenar, med eller utan fredliga avsikter, nalkas nämligen från precis alla håll.
 14. Poliserna drar ner visiren på sina hjälmar.
 15. Och jag går ner på mässgolvet (lite lugnare där, men inte mycket) för att i en monter lyssna på hur Dick Harrison berättar om utgrävningarna av det medeltida Kalmar. Äntligen fick jag lyssna på honom. Han är en av de skickligaste och mest intressanta föreläsare jag vet, och jag var fullständigt trollbunden hela tiden han talade. Det var roligt, det var intressant, och han fick historien att leva genom att prata om sånt som trottoarer och när Danzig gjorde bort sig i en sjörövarkatastrof. Tur jag redan har lånat hem boken Kalmars historia : Den begravda historien, annars hade jag köpt den också.
 16. Nu tycker nazisterna att det är för många poliser, regler och motdemonstranter, så de drar åt ett helt annat håll än det var tänkt. Det tycker inte polisen de ska göra, så de blir arga. Det tycker inte motdemonstranterna heller att de ska göra, så de blir ännu argare. Det är nu det börjar smälla och ryka och skrikas.
 17. Men här inne på mässan går jag i stället in och lyssnar på påhittad skräck när Mats Strandberg och Helena Dahlgren pratar om sina böcker i Hem, inte så ljuva hem. Det känns kallt. Dels för att jag sitter rätt under något jämra fläktutblås och håller på att frysa ihjäl, dels för att folk utanför huset där jag sitter skriker åt varandra, hatar och vill förstöra.
 18. Och nu har jag återigen nått smärtgränsen för antal punkter, tror jag. Sitter i skrivande stund på presscentrat och det verkar som att det har lugnat sig lite på gatan mellan mässan och Liseberg. Jag tänker mig nu gå och lyssna på när Orvar Säfström pratar med Simon Stålenhag på Seriescenen, och hoppas också på att få se en hel del bilder från Stålenhags alldeles fantastiska böcker Ur varselklotet och Flodskörden, innan jag och mina fellow sju kulturkollare…
 19. … med lite tur och snabba fötter tryggt kan ta oss hem till kulturkollots Anna (som bor i Gårda, det som blev demonstrationernas epicentrum) för ett redaktionsmöte. Hoppas verkligen det går bra, eftersom mina fellow kulturkollare är så himlans trevliga. Och för att vi har beställt vietnamesisk mat. Och för att vi verkligen, verkligen behöver ha redaktionsmöte.

Krama varandra där ute, så ses vi imorgon!

 

Bilden? Jo, det är dagens lunch. Idag också. Säkert fullt med fibrer och vitaminer (någonstans djupt inne).

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.