Tonåringar — fantastiska och förfärliga

Det bästa med mitt jobb är tonåringarna. De som snart är vuxna och som fortfarande funderar en hel del över vilka de är och hur de vill vara. Så många fantastiska tonåringar det finns och självklart är “mina” extra fantastiska. Inte alltid självklart, ibland är de förfärliga, men den mörka bild av skolungdomar som media sprider har jag svårt att känna igen mig i. Hemma finns ännu inga tonåringar, men till sommaren fyller storebror O 13 och mitt äventyr som tonårsförälder inleds. Jag är helt säker på att det kommer att innebära en hel del starka känslor.

Den här veckan tillägnar vi tonåringarna i kulturen. Det kommer som vanligt att handla en hel del om böcker för och om unga. Jag vill inleda veckan med att länka till den topp-100-lista med böcker för barn och unga som vi gemensamt satte ihop 2015. Där finns många guldkorn.

Böcker för unga viftas ofta bort som sämre och enklare litteratur, men jag skulle vilja påstå att mycket av den mest spännande litteraturen just nu skrivs just för unga. Det finns så mycket experimentlusta, mod och ärlighet i dessa böcker. Normkritiken är levande och respekten för de som är unga är solid. Jag önskar, som alltid, att fler vuxna skulle våga läsa böcker som visserligen marknadsförs som böcker för ungdomar och unga vuxna, men som passar långt fler än tonåringar.

 

Bild: Teenagers (CC by 2.0)

One comment Add yours

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.