Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Romankoll

10 påhittade hundar jag minns

carolina-top

Den här husdjursveckan har fått mig att minnas all min längtan efter husdjur när jag var barn, och fått mig att komma ihåg alla dessa djur av olika slag jag läst om i böcker och sett i filmer. Nu var tanken att jag skulle runda av med en slags best-of-lista men det är så många förträffligt trevliga djurindivider som hoppar upp ur minnets kammare och propsar på uppmärksamhet att jag har svårt att välja. Här finns katter som vill vara med (Luther!), hundar, marsvin, grisar, drakar (Temeraire!)… och det finns så många böcker och filmer där alla dessa djur gör större eller mindre framträdanden att jag bestämde mig för att göra så här: En lista. Bara hundar. Och de tio hundar jag kom att tänka på först. (för visst säger det också något om hur viktiga de har varit för mig om det är de som poppar upp först i huvudet? Om det nu inte är som med någon av dem att de finns i en nyligen läst bok eller så…)

  •  Allra, allra först minns jag Båtsman i Vi på Saltkråkan (Astrid Lindgren). Därför får han också vara med på inläggets bild. Tjorvens Båtsman med den ledsna blicken och den orubbliga lojaliteten. Åh, som jag grät varje gång jag läste (många!) och Båtsman blev oskyldigt anklagad för att ha haft ihjäl Pelles kanin…
  • Rolf, Jacks dobermann i Jack av Christina Lindström tränger sig förstås snabbt in först i kön till en sån här lista.
  • Buck, i Skriet från vildmarkensom blir så stark av att i ett hundspann dra släde i många mil.
  • Och när jag tänker på släde så minns jag förstås Fanny i Spring! Fanny, spring!  (av John Reynolds Gardiner) (och gråter lite igen)
  • Den lilla jack russell-valpen Puzzel, illegalt insmugglad och högt älskad.
  • Men inte bara barnböcker! Den kloke Norton har minsann ganska nyligen skrivit sina (filosofiska) memoarer (med hjälp av sin husse Håkan Nesser) som jag tyckte mycket om att läsa.
  • Förstås måste Tim vara med, ni vet hunden som är nummer fem i Fem-böckerna av Enid Blyton. Allra oftast omnämnd med ” ’Voff!’ sa Tim, och dunkade svansen i golvet.”
  • Lassie! Av alla tappra hjältehundar måste Lassie komma med någon slags internationell topp-3? Väl?
  • Cujo, å andra sidan, kommer i stället med på topp-3 för Hundar Vi Är Mest Rädda För.
  • Och jag bara måste ha med någon av Åsa Larssons hundar – som jag älskar när hon skriver om hundar! Vera får vara med här som representant för Åsa Larsson-hundarna. (Och… även om jag fullständigt älskar Larsson & Korsells PAX-böcker, och även om det finns hundar i dem också så fick jag nu ett enormt längt efter Larssons deckare. Kommer det någon mer bok om Rebecka Martinsson? Snälla, säg att det gör det! Jag fick en enorm Kiruna- och hundlängtan nu!)

Ja, ja, jag är fullständigt medveten om alla myriader av fina och minnesvärda hundar (och katter och drakar och…) som inte är med på min lista. Överös mig gärna med kommentarer om vilka som borde ha fått vara med! Och så är det bara att konstatera de flesta böcker och filmer blir ännu mycket bättre med en rejäl hund eller annat husdjur på lämplig plats.

 

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

6 svar på ”10 påhittade hundar jag minns”

En bok som jag omöjligt skulle kunna läsa högt för någon pga gråtsnörp.

Fina, fina Milou med smak för whisky! Han borde ha varit med förstås 🙂 Och Baskervilles hund är av den riktigt läskiga sorten.

Stängt för kommentering.