De fyra elementen

carolina-top

Element… va, ska Kulturkollo prata om värmesystem nu? Vattenburet, elektriskt… eh, nej? Ei saa peittää, må ikke tildekkes… nej! Nu ska vi prata om de element som de lärda människorna förr i tiden trodde tillsammans utgjorde världens materia:

JORD

ELD

VATTEN

LUFT

(så mycket lättare kemistudenterna hade det förr? En, två, tre, fyra element. Inget periodiskt system. Inga atommodeller.)(fast, kanske lite torftigare…)

Och nej, lika lite som kollot ska börja prata värmesystem ska det nog börja prata kemi. I stället ska vi förstås under kommande vecka undersöka hur de fyra elementen tolkas i olika kulturformer. Det här kan bli hur spännande som helst – jag trodde först att det så fort det pratades om de fyra elementen förstås måste handla om fantasy, folktro eller allegorier i konsten (som Brueghels målning ovan). Men vi är Kulturkollo, och vi är mästare på att vidga begreppen, hitta långsökta kopplingar, tänka utanför boxen och allt det där. Kan vi möjligen vänta oss filmer om brandmän? Böcker i ämnet jag-växte-upp-i-en-jordkällare-based-on-a-true-story? Mastodontverk om jordenrunt-seglatser eller barnböcker om livet i en vattendroppe? Ett inlägg om hip-hopens fyra element (som inte alls handlar om jord och luft förstås)? Eller så bär det iväg inom astrologin eftersom stjärntecknen tydligen alla är kopplade till något av de fyra elementen.

Välkommen till en eldig, eller möjligen luftig, kanske urvattnad men förhoppningsvis inte jordad vecka!

 

Bild: Abundance and the Four Elements av Jan Brueghel the Elder och Hendrick de Clerck (Wikimedia Commons)

2 comments

Comments are closed.