Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Kulturkollo möter: Frida Skybäck

 

linje-ulrica

Den här veckan prata vi om chick lit, men gränsen för vad som tillhör genren är lite flytande. Är en bok chick lit bara för att den är lättsam, handlar om kvinnor och är skriven av kvinnor? Nja, det är att förenkla det hela lite för mycket. Inte blir det lättare av att flera genrer går in i varandra och gränserna är onekligen lite flytande. Feelgood är en genre som ligger nära chick lit och det är kanske snarare med en bok den genren som författaren Frida Skybäck är aktuell just nu. Hon har tidigare skrivit historiska romaner som utspelar sig på 1700- och 1800-talet. Frida Skybäck är, precis som jag, Lundabo och det är lite extra kul att böckernas karaktärer också är placerade i Lund med omnejd. Den nya boken är däremot något helt annat. Jag blev nyfiken och hade turen att få ställa några frågor till författaren.

Ulrica: Stort tack för att du tar dig tid att svara på mina frågor. Den som följer dig i sociala media kan se att du verkligen har fullt upp just nu med olika författarframträdande. Dessutom har du precis lämnat en rykande färsk bok till tryckeriet. Den nya boken Bokhandeln på Riverside Drive utkommer den 20 mars. Berätta lite om den!

Frida: Bokhandeln på Riverside Drive handlar om skånska Charlotte som ärver ett hus med en bokhandel i av en moster som hon aldrig har träffat och huset ligger i London. Charlotte reser dit inställd på att sälja, men blir tagen av den vackra miljön och den originella och mestadels vänliga personalen. Hon inser dock att bokhandeln är konkursfärdig och bestämmer sig för att stanna ett par veckor och rusta upp den med målet att hitta en köpare som vill fortsätta driva The Riverside Bookshop. Under de här veckorna lär Charlotte, genom personalen och gamla brev och dagböcker som hon hittar, känna sin moster allt mer och förstår snart att en mörk familjehemlighet döljer sig i huset. Parallellt med Charlottes historia får vi även följa hennes mamma och moster, när de på 80-talet flyttade till London, och vi får veta vad det är för en tragisk händelse som gjort att de två systrarna förlorat kontakten.
Boken beskrivs som en feelgoodhistoria, men jag skulle nog också vilja kalla den för en relationsroman.

Ulrica: Det låter härligt. “Böcker om böcker” är ju också väldigt tilltalande.
Du har ju tidigare framför allt gett ut historiska romaner, så den nya boken är något av ett genrebyte. Var det en utmaning att byta stil?

Frida: Min skrivprocess har sett ut som vanligt och boken är, precis som mina tidigare romaner, berättad på flera parallella plan. Däremot får man i en samtidsroman tänka ett extra varv på alla tidsmarkörer så att läsarna, som precis som jag lever nu, kan relatera till dem. Å andra sidan slipper man de ständiga avbrotten i processen som uppstår när man skriver historiskt och hela tiden måste faktagranska miljön och ordvalen.

Ulrica: Jag tycker mycket om både Norrsken och Polarnatt och de tre systrarna Stiernfors. Framförallt uppskattar jag om de starka kvinnoporträtten där kvinnorna är låsta i sin tids konventioner, men ändå lyckas gå sin egen väg. Kommer vi få läsa om något liknande i din nya roman och finns det i så fall motsvarande “konventioner” att bryta mot i modern tid?

Frida: Vad roligt! Ja, absolut. För det första är det som vanligt kvinnorna som står i centrum. Alla huvudkaraktärer är kvinnor och mycket fokus ligger på att utforska systerskapet, kvinnlig vänskap och relationen mellan mor och dotter. Sedan har jag flera karaktärer som på olika sätt bryter mot konventionerna, bland annat genom sin syn på kärlek, sexualitet och hur en kvinna förväntas vara.

Ulrica: Det ska bli spännande att läsa mer om det i den nya boken.
Du nämnde ordet skrivprocess här ovan och det tycker jag alltid är så intressant. En del författare skriver alltid och på vad som helst som finns till hands – på papperslappar, på servetter från caféer eller SMS:ar sig själv text. Andra behöver låsa in sig och ha gott om obruten tid. Vilken typ är du?

Frida: Jag behöver låsa in mig! När jag skriver går jag verkligen in i ”min romanvärld” och stannar gärna där så länge som möjligt. Jag har märkt att ju mer sammanhängande jag får skriva desto bättre blir det och det är verkligen en utmaning att hitta balansen mellan skrivande, familjeliv och andra åtaganden.

Ulrica: Det kan jag verkligen förstå. Och jag vill inte stressa dig mer, men alla som följt ditt författarskap undrar en sak. När kommer nästa del i serien om systrarna Stiernfors?

Frida: Den kommer i september 2018, vilket känns fantastiskt roligt! Jag sitter och skriver på den sista och avslutande delen just nu och har väldigt kul tillsammans med Cecilia, Elisabeth och Amelie.

Ulrica: Härligt – det ser jag verkligen fram emot!
Avslutningsvis vill jag fråga dig om ett boktips till Kulturkollos läsare på veckans tema “Chick lit och sånt”. Vilket är ditt nästa boktips i den genren?

Frida: Jag har nog inte läst tillräckligt mycket chick lit för att kunna ge några tips och tycker överlag att det där med genrer är ganska förvirrande – och begränsande, i alla fall för en författare ;). Jag älskar roliga, gripande och vassa böcker som handlar om kvinnor och familjerelationer och jag tycker mycket om författare som Liane Moriarty (Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner), Jojo Moyes (Livet efter dig och Etthundra mil) och Lisa Jewell (Fågelburen). Som tonåring läste jag även Jane Green, kanske räknas hon som en chick lit-författare?

 

 

[box]Titel: Bokhandeln på Riverside Drive
Författare: Frida Skybäck
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: 2018[/box]

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.