Tre true crime-tips

linje-ulrica

När vi började prata om det här temat kände jag mig lite skeptisk. True crime? Nä, det är inget för mig. Jag trodde inte ens att jag hade läst något i genren, men när jag började fundera hade jag ju faktiskt det – och de var bra dessutom! Så här kommer tre tips från true crime-skeptikern:

    

En mörderska bland oss av Hannah Kent är en bok som baseras på ett historiskt rättsfall på Island i början på 1800-talet. Pigan Agnes Magnúsdóttir döms till döden för medverkan i ett brutalt dubbelmord, men finns inga fängelseplatser, så hon blir inhyst hos en familj på en avsides belägen gård. Det är ingen spännande deckarhistoria utan en lågmäld och välskriven bok om ett gripande kvinnoöde. I bakgrunden finns det alltid närvarande isländska landskapet – vackert och obarmhärtigt.

Mordbyn av Andrea Maria Schenkel är en historia som är baserad på en verklig händelse i efterkrigstidens Tyskland. En hel familj mördas i en liten by. Familjens gård ligger ensligt till, så det tar några dagar innan mordet upptäcks. Läsaren får veta vad som har hänt genom att olika personer från byn ”intervjuas” och olika teorier om vem som kan ha mördat familjen (och deras nyanställda piga) läggs fram. Boken får till slut en kanske lite oväntad lösning. Författaren har skickligt gett de olika personerna unika berättarröster och det var för mig den stora behållningen med boken.

Det är lätt att glömma att en så god berättare som Joyce Carol Oates relativt ofta baserar sina romaner på verkliga händelser. My sister, My love (eller Älskade syster som den heter på svenska) är en sådan roman. Den är löst baserad på ett mordfall i Colorado då den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenet Ramsey hittades död i källaren till familjens hus. I boken kallas flickan Bliss och det är hennes bror Skyler som återberättar händelserna i anteckningsform. Han avslöjar en barndom som är kantad av hård press och en besatthet av skönhet och pengar. Som alltid med Oates romaner är det familjen och relationer som är i fokus. Hennes romaner är ordrika och kanske inte alltid lättillgängliga, men de är alltid god läsning.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →