Kategorier
Kulturkoll

Verkligheten överträffar alltid dikten

Lotta

Jag har alltid fascinerats mest av verkligheten. Av sanningen. Filmer och romaner får gärna vara uppdiktade och fantasifulla, men allra bäst blir de när det finns ett korn av sanning. ”Based on a true story” eller ”inspirerad av”.

Reality-tv är och har alltid varit min grej. Jag ser hellre en säsong av Unga mödrar Danmark eller Farmen Norge än den senaste toppfilmen eller hetaste HBO-serien. (Om de inte är baserade på en sann historia vill säga…)

Så det är väl inte så konstigt att också true crime fascinerar mig. Redan när jag var liten klippte jag ur helsidor med olösta eller lösa mordgåtor från Hemmets Journal eller andra veckotidningar. Ju otäckare mord desto bättre. Med åren har mordmysterierna flyttats från veckotidningarna till nätet – till forum, bloggar och en helt ny värld. Med jämna mellanrum sker det ett mord eller försvinnande som får mig att gå igång och som besatt söka svaren på nätet. Vem var hen som dog? Vem var hen som mördade? Hur gick det till? Den nya tekniken har verkligen underlättat för oss true crime nördar.

I somras när ”Golden state killer” a.k.a ”East Area Rapist” a.k.a ”Original Night Stalker” greps ägnade jag en hel helg åt att läsa igenom ALLT på den mycket fula men också mycket innehållsrika The Quester Files-sajten (faktiskt något av det otäckaste jag läst) och det blir extra intressant att läsa om varje övergrepp när man har facit i hand, vem förövaren faktiskt var.

Mina bästa true crime-upplevelser skapar jag på något sätt själv, genom att leta fram olika skrivna redogörelser, vittnesmål, tidningsartiklar, förundersökningar. Kanske för att upplevelsen blir än närmare verkligheten då? Men det finns också ett par spännande och sevärda dokumentärer som jag kan rekommendera.

Making a Murderer och The Jinx behöver nog ingen närmare presentation. Men har du inte sett dem så bör du kolla in. Robert Durst i The Jinx är så obehagligt otäck och totalt omedveten om det.

Paradise Lost-trilogin är tre filmer (1996, 2000, 2011) som handlar om de brutala morden på tre 8-åriga pojkar i West Memphis, och om de tre tonårspojkar som dömdes för morden. Det handlar också om fördomar och rädslor i en småstad, förhastade slutsatser, och slarv med bevismaterial. Och den är så, så mörk.

The Keepers handlar om sexuella övergrepp på en katolsk skola och det olösta mordet på en nunna. Många känslor och en stark historia.

The Imposter handlar om en fransk man som utger sig för att vara en amerikansk pojke som försvann spårlöst som 13-åring, och lyckas lura familjen. Och det visar sig inte vara den enda identitet han försökt iklä sig. Så osannolik och därför så bra.

There’s Something Wrong With Aunt Diane – har jag inte sett än, men den ligger just nu överst i min lista. Den handlar om förortsmamman Diane som kör sin bil mot trafiken, krockar, och tar livet av sig själv och sju andra personer, däribland sina egna barn. Men varför? Vad hände egentligen? Det är jag nyfiken på just nu!

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.