Kategorier
Barnbokskoll

Ungdomsböcker om apartheid, finns det?

Jomenvisst. Men inte är det särskilt vanligt, ialla fall inte på svenska. Skolan jag arbetar på har utbyte med Sydafrika och några år har skolan arbetat med Sydafrika som övergripande tema i alla årskurser och ämnen pga detta. Det har betytt att jag mer eller mindre dammsugit marknaden efter titlar. En av mina personliga favoriter är Linzi Glass som jag upptäckte på det viset. Tyvärr har hon inte publicerat mer än ett fåtal romaner för unga och dessutom är det ett antal år sedan hennes senaste bok kom så jag tror inte att vi kan förvänta oss något nytt i det närmaste. Det är väldigt tråkigt då jag insett att böcker som handlar om apartheid och den delen av vår västerländska historia faktiskt är oerhört ovanliga. Vilket man kan tycka är lite konstigt då jag själv minns hur oerhört aktuellt och uppmärksammat det var på 80-talet när jag var barn. Ordet apartheid var något alla kände till, även vi som var småkids. Orättvisornarna i Sydafrika och vem Nelson Mandela var var lika självklara att känna till som slaveriet i USA och att aids var något man skulle akta sig för. Minns ni 80-talet? Det är inte särskilt länge sedan men idag är det en relativt bortglömde del av historien. Inte bara att det var segregerat och att svarta var mindre värda än vita, det var verkligen skillnad på vita och vita också beroende på vilket ursprung man hade.

Allt detta tar Glass upp på ett enkelt, engagerande och informativt sätt utan att det blir tråkigt. För i min favorit, Rubinröd, är huvudpersonen en vanlig tonårstjej med helt vanliga tonårsproblem, plus det att hennes föräldrar är engagerade i kampen mot segregationen. Rubys föräldrar har ett konstgalleri i Johannesburg oh gör inte skillnad på svarta och vita när det gäller vilka konstnärer de väljer att ställa ut. De går till och med så långt att de skyddar en ung och lovande konstnär genom att låta honom bo hemma hos dem när han misshandlas svårt. Samtidigt blir Ruby förälskad, inte en svart kille utan i en pojke i en annan skola. Visserligen vit, men afrikaans, vilket inte var alltför populärt det heller. Jag ska inte avslöja hur det hela slutar men konflikten eskalerar och det får stora konsekvenser för Rubys familj. Ska de våga stå för sina åsikter? Ska Ruby kunna göra det? Hon lever ett dubbelliv, vilket är svårt nog för en vuxen som valt det själv men för någon som är född in i konflikten är det kanske ännu svårare. Oerhört dramatiskt men samtidigt en vanlig coming of age-historia.

Jag önskar att fler barn- och ungdomsförfattare kunde ta sig an vår samtidshistoria och också att det skulle översättas lite mer. För ett par år sedan skrev jag ett inlägg med tips på barn- och ungdomslitteratur med Afrika som tema, kolla gärna in även det och ge mig gärna tips på mer litteratur att fylla på listan med. Linzi Glass finns med även där.

Linzi Glass har skrivit 2tvåungdomsromaner och en bok för mellanåldern som alla finns på svenska. De heter Rubinröd (2009), Sprickor och honungslim (2007) och Älskade Danny (2009). Den senare handlar inte om Sydafrika och apartheid utan om hemlösa hundar.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

4 svar på ”Ungdomsböcker om apartheid, finns det?”

Jag läste någon ungdomsbok om Sydafrika på 1980-talet, om en vit familj vars tjänstefolk bodde i ett skjul på gården och var aktiva i ANC. Tjänsteflickan hette Grace, tror jag, och barnet i familjen var berättaren, men titel och författare är spårlöst borta.

Stängt för kommentering.