Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Ungdomsbokskoll

Barn och ungdomar i Afrika

linje-viktoria

Ja, Afrika är onekligen en stor kontinent och de få länder jag har besökt ligger båda i Nordafrika. Egypten och Tunisien. Skolan där jag arbetar har dock haft ett samarbete med en skola i Sydafrika i många år vilket gör att jag fått läsa in mig en del på barn- och ungdomslitteratur som kan passa att användas i skolan, liksom en del facklitteratur. Enklast var naturligtvis att beta av lite kokböcker som använts inom hemkunskapen, men roligast var nog att leta reda på barn- och ungdomsböcker till alla årskurser. Det översätts relativt lite barnlitteratur från Afrika, men det har getts ut en del engelska och svenska titlar som i alla fall utspelar sig i Afrika. Jag tänkte att jag skulle tips om några som definitivt går att hitta på biblioteken om inte annat. Jag har själv inte läst alla dessa i ärlighetens namn, men mina elever har gjort och de har också intygat att de uppskattat böckerna.

Ca 6-9 år

Niki Daly är en sydafrikansk barnboksförfattare och illustratör som främst har skrivit bilderböcker. Böckerna om ”Kwela Jamela” är nog de böcker som har blivit mest kända i Sverige men min personliga favorit är ”Ruby sjunger blues”. Just den utspelar sig dock inte i Afrika, inte helt självklart i alla fall, men handlar om en flicka som har så oerhört svårt för att vara tyst.

Mandelas sagobok” är en samling med sagor som är speciellt utvalda av Nelson Mandela. Sagorna kommer från alla möjliga delar av Afrika, även om det är med ursprung alltid är lite flytande när det gäller folksagor. Boken är rikligt illustrerad med bilder av afrikanska konstnärer och illustratörer.

Ca 9-12 år

Böckerna om ”Akimbo” av Alexander McCall Smith (ja, den McCall Smith, som även skrivit om Damernas detektivbyrå, har skrivit en hel del barnböcker) utspelar sig i ett viltreservat i Afrika där den lille pojken Akimbo bor med sin far som är viltvårdare. I varje bok träffar Akimbo på ett nytt djur som farit illa eller på något sätt behöver hjälp. Oerhört populära bland mina 9-10-åringar.

Eldens hemlighet” av Henning Mankell utspelar sig naturligtvis i Mocambique där Mankell bodde och verkade under många år. Boken handlar om en ung flicka som trampar på en mina och förlorar benen och vad som händer med hennes liv efteråt. Boken fortsättes av Eldens gåta och Eldens vrede.

Ca 12-16 år

Rubinröd” och ”Sprickor och honungslim” av Linzi Glass, som också är född i Sydafrika, utspelar sig i Johannesburg på 60- och 70-talet. Båda, men framför allt Rubinröd, tar upp frågan om Apartheid.

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig” och ”Min systers dotter har många pappor” av Christina Wahldén är relativt lättlästa men oerhört otäcka böcker om krigets Kongo, eller snarare om två unga flickor som lyckas fly till Sverige. I första boken träffar vi Ombeni och i fortsättningen lyckas även hennes syster ta sig till Sverige. Boken om Ombeni handlar främst om hennes flykt, boken om systern handlar främst hur svårt hon har att anpassa sig till ett vanligt liv efter det trauman hon varit med om.

Det finns naturligtvis fler titlar att plocka fram men dessa är lästa och uppskattade av mina elever i alla fall. Fast kanske av olika anledningar. Åldersgränserna ska man ta med en nypa salt. Både Eldens hemlighet och ”Sprickor och honungslim” handlar t ex om en 12-årig tjej.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

5 svar på ”Barn och ungdomar i Afrika”

Böckerna om Akimbo är mycket populära i mina klasser – vi arbetar ofta med någon av dem som högläsningsbok. Utmanande språk och spännande berättelser! Två ungdomsböcker från Sydafrika som jag läst och tycker är mycket bra:
http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2013/10/jorden-runt-stannar-till-i-sydafrika.html

http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2010/07/skyline.html

Och två bilderböcker:

http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2016/03/tva-fin-fina-afrikanska-bilderbocker.html

Å, vad bra att ni tar upp detta i ett inlägg! Jag har själv försökt hitta böcker som är skrivna i länder i t.ex. Asien och Afrika, och översatta till svenska, men det finns tyvärr inte så många. Då får en nöja sig med böcker som utspelar sig i nämnda länder, vilket ändå är väldigt bra om de är översatta.

Stängt för kommentering.