Vad jag inte visste att jag visste om Sydafrika

Lotta

Det kändes lite oklart när jag fick ett inlägg på temat Sydafrika. Jag rör mig sällan utanför nordiska/amerikanska/brittiska kretsar när det gäller böcker och film. Vilka sydafrikanska författare har jag läst? Hm. Få se… Inga. Vilka känner jag till? Hm. Coetzee va? Filmer? Ehhh…. Näe… och inte heller sydafrikanska tv-serier kändes bekant.

Men Google är som bekant din vän, och se där jag fick ju napp direkt! En av mina favoritdokumentärer Searching for Sugar Man är i allra högsta grad relaterad till Sydafrika, då det var där hans musik levde kvar och Rodriguez själv var en levande legend.  Men en sydafrikansk produktion kan man väl inte kalla det…

Google berättade också att Charlize Theron är född i Sydafrika, liksom J.R.R. Tolkien. Men inte heller de båda kan jag väl ens med god vilja kalla för ”kända sydafrikaner som jag stött på”.

Det måste ju finnas något äkta sydafrikanskt som intresserar mig? Jag hittar en mängd författare som J.M Coetzee, Nadine Gordimer, André Brink, Deon Meyer… och ingen av dem tilltalar mig ens en endaste liten gnutta. Men så hittar jag till ROSA – Romance Writer’s Association of South Africa, och då blir det lite intressant. Här finns namn som Romy Sommer, Rebecca Crowley eller Elaine Dodge. Okända för mig, men i alla fall författare i en genre som tilltalar mig.

Jag hittar också Nollybooks, som ger ut sydafrikansk chick lit riktad mot en ung målgrupp. Böcker ska spegla de unga läsarnas liv, och böckerna ska vara prisvärda så att alla har råd med dem.

Och det är väl här någonstans jag börjar känna att jag nog kan hitta mitt Sydafrika också. Chicklit och romance finns överallt, och det kanske är där, i det välbekanta och lättsmälta jag ska börja. Om det är något att hänga i julgranen, det får jag återkomma om.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

En tanke på “Vad jag inte visste att jag visste om Sydafrika

  1. Jag kommer heller inte så mycket länge än till Coetzee, och min farfar var noga med att påpeka att hans romaner hade kunnat utspela sig var som helst i världen. Kan det bero på bojkotten mot Sydafrikanska varor under vår uppväxt?

Kommentarer är stängda.