Kategorier
Aktuellt Kulturkoll

Vad händer med Viralgranskaren?

I augusti meddelade Metro att man kommer att lägga ner verksamheten efter 24 år. När de kom var man först med att introducera konceptet men sedan har det kommit och gått ett antal gratistidningar som man kunnat läsa på pendelbussen på väg till jobbet. Jag kan förstå att Metro spelat ut sin roll då många läser tidningen på telefonen på morgonen istället (även om jag inte tycker att det är samma sak) men en sak som bekymrar mig är något som gjort Metro unik, nämligen viralgranskaren. Viralgranskaren kom precis i rättan tid och har varit en ENORM hjälp inte bara för att navigera i nyhets- och ryktesflödet utan för att belysa hur mycket fake news det finns och hur viktigt det är att tänka kritiskt.

Viralgranskaren har blivit ett fenomen. Förutom att plocka upp saker som florerar på internet och undersöka om de stämmer eller inte så har man startat Lilla viralgranskaren med skolmaterial som är GULD! Man startade också evenemanget ”Källkritikens dag” som delvis gått att följa även på nätet och som även den hjälpt till att belysa hur viktigt det är med källkritik och det på ett eoerhört positivt sätt. Viralgranskaren har inte haft ett ”von oben”- prespektiv utan verkligen försökt rikta sig till ungdomar på deras vis. Och visat att det är lika vanligt att vuxna gör fel. Alla gör fel, men man kan sträva efter att försöka ha bättre koll och förhålla sig kritisk när det behövs.

Så min stora undran är faktiskt VAD kommer att hända med Viralgranskaren nu? Ska man skynda sig att ladda ner så mycket material som möjligt? Kommer någon annan kvälls/dagstidning/radio/tv att ta över verksamheten? Kommer ett oberoende bolag bildas? Man kan ju hoppas på något i alla fall eftersom det varit en sådan succé och alla nyhetsmedia borde slåss om chansen att få ta över. Eller bilda något liknande även om jag tycker att även det vore synd då Viralgranskaren är ett sådant känt namn nu. Tiden får väl tvisa vad som händer men min förhoppning är ändå att sidan åtminstone kommer att finnas kvar, och gärna uppdateras efter hand. Allt annat vore synd och skam.

Med detta inlägg avslutar vi vår MIK-vecka men kommer kanske återvända under mässan. Imorgon börjar ett nytt tema och vi hoppas att ni hänger med då också.

 

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.