Bloggstafetten avslutas

Linda

Vad många fina inlägg om viktiga kvinnor ni bjudit på idag. Dagens första sammanfattning hittar du här, den andra här.

The Road so far hyllar sin ungdoms hjältinna Modesty Blaise, som med de vuxna, feministiska glasögonen inte ses på samma sätt, men som ändå följt henne och hjälp henne. Det är rätt, barndomens hjältinnor ska få förbli just det.

Tittelina lyfter fram Rosalind Franklin, framstående forskare som fick stå i skuggan av sina manliga kollegor. Jag visste mycket lite om henne och fascinerades av inlägget. Hur många Franklins finns det egentligen undrar jag stilla?

Litteraturkvalster och småtankar skriver bland annat om Ronja och varför kampen för kvinnors rättigheter behövs nu, kanske mer än på länge. Vilken tur vi har som fått läsa om Astrids coola tjejer och tur att hon inte bara skrev om Lisa och de andra i Bullerbyn.

C.R.M Nilsson efterlyser inte fler starka kvinnliga karaktärer, men definitivt fler komplexa kvinnliga sådana. Vi behöver inte fler hjältinnor, utan fler förebilder och det är inte nödvändigtvis samma sak.

Även Lottens bokblogg skriver om en gamla litterära förebilder och funderar över hur de står sig idag. Hon gör också en intressant jämförelse med dagens Sune-böcker.

Hos Carolina läser får vi en historielektion och en påminnelse om att stora kvinnor funnits i alla tider. Ganska många av dem har dock i princip glömts bort, som Hatshepsut.

Många kvinnor har helt glömts bort. De som inte haft någon makt alls och därmed ingen chans att ta sig in i historieböckerna. Den läsande kaninen berättar om Magdalena Pehrsdotter, ägaren till en psalmbok, som nu är i nämnda bloggares ägo.

På bloggen A room of my own får vi läsa om en kvinnas röst, närmare bestämt Lis Asklunds röst och ett alldeles speciellt radioprogram.

Och så sist, men inte minst bloggen när det börjar. Lite symboliskt att bloggen med just det namnet avslutar vår bloggstafett. För som det står i inlägget borde alla dagar vara kvinnodagar.

Stort tack till alla som skrivit, läst och kommenterat under dagen.  Det har varit riktigt roligt att besöka era bloggar.

 

 

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

2 tankar på “Bloggstafetten avslutas

  1. Blåbärssoppa, sportdryck och en smula Redbull torde ha krävts för att orka hela denna långa dag! Gött jobbat alla skribenter, läsare och Linda! Vilken spännande samling texter som jag fått ta del av.

Kommentarer är stängda.