Kategorier
Evenemangskoll

Bloggstafetten är igång

Linda
Dags att börja sammanfatta vad som hänt hittills under den bloggstafett som förflyttar sig mellan olika bloggar fram till midnatt.

Första bloggen ut var Breakfast Bookclub, där vi bjöds på ett inlägg om en viktig bok. Tusen strålande solar handlar om utsatta kvinnor och sätter fingret på att det faktiskt inte bara är kvinnor som för kampen för jämställdhet.

Som ett sandkorn påpekar att det här inte är en dag då kvinnor ska gratuleras, utan en dag att sätta fokus på den situation som många kvinnor har. Vi får också läsa om en konstnär, Vera Nilsson, vars tavlor ser helt fantasiska ut, men som pinsamt nog är ett nytt namn för mig.

Västmanländskans bokblogg kan vi läsa om Helen Keller, dövstum författare från USA, som klarade att ta examen mycket tack vare en fantastisk lärare.

Fiktiviteter väljer att lyfta fram Virginia Woolf, författaren som först var som en sagofigur, men efter mycket läsning blivit något mycket mer. Jag inser att jag behöver, borde, vill fördjupa mig mer i Woolfs texter.

Feministbiblioteket fyller på i kategorin författare som jag verkligen borde läsa och presenterar en trio där Marilyn French är första namnet. En författare jag absolut borde läsa något av. Trion består sedan av ytterligare en författare och sedan också en litterär karaktär. En karaktär som också var en av mina barndomsfavoriter.

Även Kajsas bokblogg hyllar en fiktiv karaktär, nämligen Equality Girl, som har som mest att göra på Internationella Kvinnodagen. Eller fiktiv förresten, mer som tomten och han finns väl? Vi får läsa en text om henne. Upplysande, aktuell och viktig.

… och dagarna går uppmanar oss att berätta de glömda kvinnornas historia och att börja redan idag, innan minnena av dem försvunnit. Jag tänker extra på de kvinnor jag känt, som nu är försvunna och funderar över hur jag håller deras historia vid liv.

Bokhyllad skriver om varför de ofta väljer att läsa böcker av kvinnor och hyllar dessutom Mary Shelley, en föregångare i sin genre, lite extra. En författare de anser borde uppmärksammas mer och det kan jag hålla med om.

Pappersfågel bjuder på ett litterär godispåse med tips på fem kulturella produkter som vi alla borde insupa under mars. Många bra tips där.

Hos Bokbabbel kan ni läsa om Märta Tikkanen och hennes fantastiska och hemska Århundradets kärlekssaga. En bok alla borde läsa.

Tack för alla inlägg hittills. Stafetten går vidare och jag återkommer med fler länksamlingar under dagen.

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.