Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Välkommen till ett kvinnodygn

Linda
Jag undrar när det börjar egentligen. När vi lär oss att det är skillnad på flickor och pojkar, tjejer och killar, män och kvinnor. Egentligen tror jag att jag var skyddad ganska länge. Jag var visserligen rätt blyg, men jag var som jag var, sa ifrån när jag behövde och drog en sko i huvudet på någon som påstod att jag inte hade rätt att ta plats. Då var jag sju eller åtta. Kanske är det någonstans där som insikten kommer, att det finns olika regler för barn beroende på vilket kön de råkar ha.

Förebilder är viktiga. Både för pojkar och flickor självklart. Bra förebilder, som lär barn att det går att vara som man vill, hur man vill. Att alla killar inte behöver vara en Sune som är rädd för tjejbaciller och tycker att det är självklart att tjejer och killar gör olika saker. Att alla tjejer inte behöver vara en snäll Annika.

Risken är dock stor att pojkar får fler förebilder än flickor när de till exempel studerar historia och böckerna är fyllda med män, låt var att de inte alltid kan kallas förebilder, snarare tvärtom, men de finns där på varje sida. Kvinnorna däremot lyser med sin frånvaro. Vi lär oss också att män som utövar idrott är mer värda än kvinnor som gör det. Att de får bilar och kvinnor möjligen en cykel. Vi lär oss att kvinnor inte ens är värda att fira efter en lång karriär.

Just nu, när klockan just gått över tolv och det är 8e mars och Internationella Kvinnodagen fokuserar vi på kvinnor som förebilder. Jag gör det inte ensam, utan stafettpinnen kommer att vandra runt bloggosfären fram till klockan slår tolv nästa gång. Ett dygn fyllt av de kvinnor som en rad bloggare tycker att vi alla borde få läsa om.

Nu blir det åka av!

 

00.01 Kulturkollo

01.00 Breakfast Bookclub

02.00 Som ett sandkorn

03.00 Västmanländskan

04.00 Fiktiviteter

05.00 Feministbiblioteket

06.00 Kajsas bokblogg

07.00 … och dagarna går

08.00 Bokhyllad

09.00 Pappersfågel

09.30 Bokbabbel

10.00 Lyrans Noblesser

10.30 The World I Live In

11.00 Endast E-böcker

11.30 JoS blog

12.00 En oväntad glänta

12.30 Bakbokmat

13.00 Hanneles bokparadis

13.30 Draw, read and take a photo

14.00 Tankar från mitt fönster

14.30 Bokmania

15.00 enligt O

16.00 Tittelina

17.00 Litteraturkvalster & småtankar

18.00 C.R.M Nilsson

19.00 Lottens bokblogg

20.00 Carolina läser

21.00 Den läsande kaninen

22.00 A room of my own

23.00 När det börjar

23.59 Kulturkollo

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

Ett svar på ”Välkommen till ett kvinnodygn”

Stängt för kommentering.