Kategorier
Kulturkoll

Bloggstafetten går vidare

Linda
Vi samarbetar och fyller dygnet med blogginlägg om kvinnor vi tycker borde lyftas mer. Från den ena bloggen till den andra vandrar stafettpinnen. De första inläggen hittar du här. Nu tänkte jag leda er vidare och länka till fler kvinnoporträtt.

Lyrans Noblesser väljer att lyfta fram den finlandssvenska poeten Edith Södergran och några av hennes fantastiska dikter. Jag blir, som alltid när jag läser dikter, sugen på att läsa mer.

Elvira på The World I live in skriver om kvinnor som gjort henne mindre ensam, både fiktiva och verkliga. Hon lyfter bland annat fram Hermione Granger och Emma Watson, som spelade henne på film.

På bloggen Endast E-böcker porträtteras Henrietta Lacks, en verklig kvinna, som lyftes fram i boken Den odödliga Henrietta Lacks. Ännu en bok som stått allt för länge på min läslista. Efter ett mycket inspirerande inlägg känner jag att det måste åtgärdas.

JoS blog skriver om att växa upp bland starka kvinnor och hur det har påverkat henne. Hon hyllar sin mamma lite extra i ett fint inlägg.

Hos En oväntad glänta presenteras Maria Gripe och hennes böcker. I inlägget uppmanas vi alla att läsa och läsa om hennes böcker.

Bakbokmat breddar det kulturella perspektivet ytterligare genom att berätta om ett gäng kvinnliga musiker som inspirerat henne. Klart vi ska ha bra musik på kvinnodagen.

Hanneles bokparadis tar oss med till Nationellt bibliotek för kvinnoforskning i Göteborg, där jag tillbringade många timmar som student. Nu blev jag sugen att ta mig dit och låta timmarna går medan jag bläddrar och läser. En fantastisk plats.

Draw read and take a photo tar oss med till Antiken och den första demokratin, som helt bortsåg från kvinnorna. Hon funderar också över jämställdhet i allmänhet och lyfter fram några kvinnor som inspirerar.

På bloggen Tankar från mitt fönster får vi läsa om hur en flicka möter sin mormor, som sedan blir mamma. Ett starkt inlägg om en stark kvinna.

Bokmania inspireras av Kulturkollos förra bloggstafett och bjuder på fin bokryggspoesi, självklart med titlar av kvinnliga författare.

enligt O väljer jag att lyfta fram Yvonne Hirdman, som lärt mig mycket om samhällsstrukturer och påverkat mitt sätt att se på världen.

Klicka er nu runt och läs dessa inspirerande inlägg. Jag återkommer om några timmar med en ny sammanfattning.

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.