Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Vinn två romaner signerade av Ida Jessen

Inte kan Kulturkollo gå på bokmässa utan att få med sig någon signerad bok hem? Nej, just det! I år var det ovanligt få böcker i min påse men vad gör det när vi har två utsökta historiska romaner signerade av den danska författaren Ida Jessen att tävla ut till en läsare. För att vinna En ny tid och Doktor Bagges anagram så vill vi helt enkelt att ni skall kommentera här i inlägget. Vilken är ert allra bästa tips på en läsvärd historisk roman? Vilka kvaliteter önskar ni av en sådan?

Lämna ert tips innan söndagen den 7 oktober kl 12.00 så meddelar vi en vinnare samma kväll.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

9 svar på ”Vinn två romaner signerade av Ida Jessen”

Jag gillar trilogin om Maj av Kristina Sandberg och lasarettsserien av Karin Wahlberg. Fiktion om vanliga personer i dåtid är det bästa jag vet.

Jag tyckte hemskt mycket om Farofylld överfart av Rachel Rhys. Dels för att det var en välskriven roman, men mycket för att jag kände att jag lärde mig mycket om tiden då boken utspelar sig. Jag kände t.ex inte alls till att brittiska regeringen gav bidrag till unga kvinnor som reste till Australien för att arbeta i slutet av 30-talet! Och det är väl just det jag är ute efter i en historisk roman – jag vill gärna lära mig något samtidigt som jag blir underhållen 🙂

Per-Anders Fogelströms Staden-serien har jag läst om nyligen. När jag läste den som tonåring levde jag med personerna, men nu upptäckte jag staden och samhällsutvecklingen. Det är väl ett kvalitetsmärke: man kan läsa med behållning i olika faser av livet. Kvaliten på språket är grundläggande i all litteratur men kanske särskilt betydelsefullt i en historisk roman . Det kan helt förstöra eller förstärka trovärdigheten.

Ödets hav av Elisabet Nemert
Jag vann boken för några år sedan och läste den först nu i somras. Mycket spännande, behandlar bl.a. kvinnans roll under tidig medeltid (1300-talet) och Nordens handel med Ryssland. Jag brukar gräva i Mellanöstern så det var intressant och lärorikt att jämföra med Nordens historia. Människor är allt bara lika över tid och rum!

Detta vore en dröm att få vinna, eftersom att jag tyvärr missade Jessen på bokmässan. Har läst hennes första, vilket var helt fantastiskt. Mitt bästa tips på historisk litteratur är ”Vit krysantemum” av Mary – Lynn Bracht. Det viktigaste elementet som får mig att fastna för en historisk roman – är språket. Om man lyckas väldigt väldigt bra med kvaliten på språket, känns det verkligen som om man har åkt iväg till en svunnen tid ❤️

Hej kulturmiljö!
Jag vill nog nämna Maria Gustsavsdotter. Speciellt hennes serie ,Hustrun Änkan, Dottern

Spännande känslomässigt rörande, mycket om kvinnans situation på 1500 talet

Då är tävlingen avslutad. Stort tack för alla fina tips. Vinnare av de signerade böckerna är Annika Svensson. Grattis! Böckerna kommer i brevlådan!

Stängt för kommentering.