Russian doll – om och om igen

helena-top

Under veckan som har gått har jag sett på Russian doll på Netflix. I inledningsscenen står Nadia Vulvokov (spelad av en fantastisk Natasha Lyonne) och tvättar händerna i badrummet. Utanför toalettdörren är hennes 36-årsfest i full gång. Den här scenen kommer du att få uppleva flertalet gånger under seriens gång – i ren ”Måndag hela veckan-anda” (filmen från 1993, då Bill Murrays karaktär tvingades leva om samma dag om och om igen). Nadia lämnar festen för att leta upp sin bortsprungna katt och när hon går över vägen blir hon påkörd av en taxi och dör.

Nadia Vulvokov tvättar åter igen händerna i badrummet och hennes födelsedagsfest dundrar utanför dörren. Hon går ut från festen, snubblar ner för trappan – dör – och står åter igen och tvättar händerna i badrummet som hon precis lämnat. Det här kan låta tämligen tjatigt, men i och med att Nadia försöker undvika sitt öde – att dö – så växer historien. En serie som passar som handen i handsken under veckans tema ”Bryt ihop och kom igen!”.

Så småningom så träffar hon Alan och det går upp för dem båda att de är inne i samma loop och det blir således en gemensam uppgift att knäcka – varför händer detta dem? Alan och Nadia är varandras motsatser – medan Nadia ständigt har levt på randen av katastrof och ständigt utmanar döden, så har Alan levt ett oerhört inrutat liv där ordning, reda och kontroll har styrt hela hans vardag.

Serien benämns som en komedi och ja, inte minst manusförfattarnas känsla för humoristiska variationer av den överraskande döden, så har berättelsen ett djup som du efterhand får en allt större förståelse för (därav titeln. En russian doll är en matrjosjka – en delbar trädocka med allt mindre delbara dockor inuti). Det är såklart ingen slump att denna om-och-om-igen-tillvaro drabbar just Alan och Nadia och desto mer du lär känna karaktärerna så förstår du också varför den ena av dem lever närmast kaos och den andra ordning. För varje död, varje ny del av historien så kommer du allt närmare den odelbara dockan längst in. Missa inte denna! Se den om och om igen, vettja!

Länk till trailer

Låten som lämpligt nog spelas vid varje nystart på toaletten:

Detta får runda av temaveckan ”Bryt ihop och kom igen!” och imorgon är det såklart dags för ett nytt tema.

Foto: Dramatic Dolls av L & K Bosman

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

En tanke på “Russian doll – om och om igen

Kommentarer är stängda.