Kategorier
Kulturkoll

: ( : eller Att vända på perspektiven

Lotta

Ibland är det först när man vänder på perspektiven som man blir verkligt medveten om hur galet något är. Det blir som en spegel på ens egna fördomar.

Som till exempel i den här lilla filmen om ”Saker vi inte skulle säga till ett heteropar”. Även om de flesta av oss nog inte skulle säga de här sakerna till ett gaypar heller, så känns det ännu mer främmande att säga dem till ett heteropar.

Stors video till Svartskallar fick alla rasisttroll att gå bananas när den kom. Här sitter mörka och icke-blonda svenskar i salongsmiljöer, vältrar sig i lyx. och vitingarna får vara betjänter och fläta hår. Sjukt provocerande. ”Det här är verkligheten i Sverige om några år, varning, varning”. Dom såg nog aldrig till slutet. Det var ju bara en dröm. Vilken tur!

Eller varför inte världskartan. Det är inte helt enkelt att få en rund jord på en platt karta. (Om den nu är rund…?). Det blir lite fel med proportionerna. Men så här är vi vana att se den.

Flamländaren Gerhard Mercator utvecklade kartan som heter Mercators projektion, och den har vi använt sedan 1500-talet. Den är hyfsat rätt vid ekvatorn men blir mer fel vid polerna. Det ser till exempel ut som att Grönland och Afrika är ungefär lika stora, men i verkligheten är Afrika 14 gånger större.

Om man istället använder Gall-Peters projektion så får man en bättre bild av storleksförhållandet mellan olika länder.

Och vänder man på en karta och tittar på den upp och ner, med Australien i fokus, ja då blir det ju helt snurrigt. Och Sverige ska ju vara i mitten, precis som vanligt.

Men, det kan vara nyttigt att vända på perspektiven ibland, även om det blir lite snurrigt till en början och man går vilse. Men man vänjer sig. Jag lovar.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.