Kategorier
Romankoll

Sommartid – tid för historia


Kanske finns det fler som jag som gärna vill läsa några riktigt bra historiska romaner när sommarledighet äntligen närmar sig? Hängmattan, balkongen eller verandan riktigt kräver historiska romaner, eller hur? Då ska jag passa på att tipsa om tre nyutkomna böcker med kvinnor i huvudrollen som passar att lägga i läshögen:

Kurtisanen av Anna Laestadius Larsson handlar om Beata Charlotta som är aktrisen som med hjälp av sin skönhet och förslagenhet tar sig fram på teaterscenen. Det är Stockholm i slutet av 1700-talet och hon får huvudroller, snart blir hon upptäckt av de allra förnämsta herrarna i landet. Hon blir snart kungens brors kurtisan och när hon faller i onåd reser hon till Paris för att försöka få upprättelse. Under sin resa dit och fortsatt på en bildningsresa till Italien så skriver hon ned vad som händer, sina tankar och hur det politiska spelet spelas. Genom dagboksanteckningar, brev och i ett romanutkast skapar hon ett manuskript som kungen och kungens bror gör allt för att hitta och förstöra. Spännande och välskrivet!

I oxögat av Ida Andersen är en roman som skildrar livet i den lilla bygden runt Dåvedshult, Ekeberga, Småland. Det är 1740-tal och pigan Sissel och drängen Eskil fattar tycke för varandra. Midsommarnattens möte gör Sissel gravid och de två är paret som vi får följa under några år. När de framåtsträvande adelsmännen bestämmer sig för att satsa på nymodigheten glas och börjar bygga ett glasbruk i socknen så ruckas den sociala rangordning som hittills rått. Glasbruket är det som vi nu känner som Kosta och det här är en roman om hur bondesamhället möter den gryende industrialismen.

Frannie Langtons bekännelser av Sara Collins är en komplex berättelse om ras, kön, vetenskap, sociala konventioner och makt. Frannie är den lilla mulattflickan som växer upp på sockenplantagen på Jamaica. Det är början av 1800-talet och hon får komma upp till huset för att vara till sällskap åt den barnlösa mrs Langton. Hon lär sig läsa och skriva och snart blir hon Mr Langtons hjälpreda, han har ett stall där han utför sina vetenskapliga experiment. När han sedan lämnar Karibien tar han Frannie med sig och hennes liv i London blir händelserikt. När romanen börjar så sitter hon i fängelse och berättelsen det som hon själv nedtecknar. Våldsamt, otäckt och vidunderligt vackert skrivet!

Nu blev det här tre romaner som jag redan läst – min personliga sommarlängt är att läsa Ágota Kristófs romaner som har varit en snackis hela våren. Inte mindre blev suget när jag hörde Lundströms bokradio i lördags! 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.