Dagens namn: André

Dagens namn är André och Andrea och hur uttjatat den är är så tänker jag genast på Ingenjör Andrée och hans luftfärd mot Nordpolen. Salomon August Andrée som föddes i Gränna och som dog 1897 på Vitön verkar ha varit en äventyrare av sin tid, naiv och noggrann vetenskapsman på samma gång. Vill man veta mer om expeditionen med ballongen Örnen så finns där ett litet museum just i Gränna. 2013 fick Bea Uusma Augustpriset för den fantastiska Expeditionen. Min kärlekshistoria. 

Har man inte läst den så har man en mycket spännande resa framför sig och trots att den nu har några år på nacken så berättar den i sin rapportliknande form mycket om tiden, livet och jakten på äventyr och berömmelse. En bok att äga. Och köper man så ska man ta versionen med illustrationer, de är viktiga.

En annan bok som har många år på nacken och som jag använder år efter år i undervisningen är den supercharmiga Bollongexpeditionen av AnnaBengtsson. Myrorna bestämmer sig för att bege sig ut och se världen från luften. Boken som skrevs 1994 är i dagboksform i sann Andréanda. Underbara teckningar fyllda med humor och blinkningar till både naturvetenskapen i allmänhet och ingenjörer i synnerhet. Härlig högläsning och eleverna älskar alla crazyord och felskrivningar, i myrornas värld heter det nämligen bollonger, myrrimeter och kilobarr. Bara så att ni vet! 

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

2 tankar på “Dagens namn: André

Kommentarer är stängda.