Kategorier
Kulturkoll Lyrikkoll

När det enkla går rakt in i hjärtat

carolina-top

Jag hade en period i mitt liv när jag överallt klottrade vackra formuleringar jag läst och ville minnas men framför allt dela med mig av. Det var rader ur sångtexter jag gillade, strofer ur älsklingsdikter, aforismer jag hittat… Jag skrev dem i min kalender, i min dagbok, på mina underarmar, på bänken i skolan, i matteblocket där det borde handlat om derivata eller funktioner eller annat fyrkantigt… Jag minns särskilt när jag jobbade extra på sjukhuset och på ett konferensrums stora blädderblock skrev ner hela texten till Die Mauer av Ebba Grön bara för att…eh… jag var nitton? Jag tyckte världen behövde läsa en sångtext?

Det jag gillade allra mest var enkla, raka formuleringar som ändå gick rätt in i hjärtat och stannade där. Som den här:

säg inget
kom inte närmare

jag vill ha
min längtan kvar

Detta är en av dikterna ur Mårten Melins nya diktsamling som heter just Min längtan kvar. Jag tycker mycket, mycket om den. Och hon som var jag som 19-åring och 16-åring och 14-åring? Hon hade fullständigt älskat den! Hon hade skrivit ned varenda jämra dikt ur den samlingen på underarmarna, och skolbänken, och matteboken hade inte haft någon plats kvar för några uträkningar alls.

saker och ting kan
förändras

men det här
kan ingen ändra på

det spelar ingen roll
hur många
som kommer sedan

det här
kommer alltid att vara
min första kyss

Mårten Melin skriver alltid rakt och enkelt, och får allt det svåra och krångliga att kännas lite mer hanterligt på något sätt. Det är en konst, det där, att hitta just de orden och formuleringarna som utan krusiduller ändå hittar rakt in i en. I Min längtan kvar finns det så många! Jag har markerat, och strukit under, och följt med i det som trots att det är en diktsamling på något sätt ändå är en berättelse. För mig handlar det om hur längtan och drömmen efter något kan vara större än när man faktiskt har lyckan i sin hand (och är rädd att tappa den)

hand i hand
kan jag längta
tillbaka

till känslan av att
hoppas

Här finns denna längtan på pränt, och lyckan i ett nyblivet vi, och sorgen när detta vi går sönder, här finns vemod och hopp och pirr och gråt och alltihop. På bara 67 sidor! (och jag har vikt hundöron på väldigt många av dem)(det ÄR min egen bok) Perfekt.

Titel: Min längtan kvar : Dikter om kärlek – tappad och hittad
Författare: Mårten Melin
Utg: 2019-08-23
Förlag: Rabén & Sjögren

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.