Att lära sitt barn (och sig själv) om mediemedvetenhet – ett par tips

linje-ulrica

I veckans utmaning frågade Viktoria om skönlitteratur om MIK och fick många spännande tips.

Jag vill passa på att ge ett par tips som är mer åt faktahållet. Först av allt vill jag tipsa om Statens medieråds sida MIK för mig som är ett digitalt utbildningsmaterial om barn, unga och medier. Det riktar sig både till de unga och de vuxna som finns i de ungas närhet. Här finns övningar, diskussionsfrågor och quiz såväl som tips på filmer och poddar – fullspäckat med bra grejer alltså!

För lite yngre barn tycker jag att ni ska kolla in boken På skärmen av Johanna Stenius och Petra Jankov. Mediemedvetenhet är självklart mer än att lära sig att navigera på sociala medier, men det är en bra start. Jag läste den tillsammans med barnen för att ge dem bra grund att stå på när de ska ut på nätet. Här finns tips och trix om livet på nätet och boken tar upp saker som källkritik och näthat på ett enkelt sätt. Det är en jättebra och tydlig bok och jag gillar att det inte bara är pekpinnar, utan också tips på hur man ska vara/göra och inte bara vad man inte ska. Den har dessutom underbara illustrationer gjorda av Clara Lindegren.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

5 tankar på “Att lära sitt barn (och sig själv) om mediemedvetenhet – ett par tips

  1. Verkligen bra att tipsa om facklitteratur och fakta även för vuxna utanför skolan. Jag har tänktmpå statens medieråd som en toppenresurs i skolan men är ju jättebra även för ex föräldrar.

  2. Jag tipsar om Stoppa nätmobbningen – första hjälpen för skolan av Lena Leigert. Som titeln antyder är det fokus på att stävja och hantera mobbing, men boken innehåller även en superbra genomgång av de vanligaste sociala kanalerna.

Kommentarer är stängda.