Veckoutmaning: skönlitteratur om MIK?

Förra veckan bad en gammal kollega mig om hjälp med en fråga hon hade fått på jobbet. En lärare ville ha skönlitteratur till sin högstadieklass som på något sätt tangerade fake news/källkritik och min vän gick bet. Jag gav några halvbra tips men insåg att jag inte kunde hjälpa henne så bra som jag ville. Därför tänkte jag helt fräckt sno hennes fråga om be er fina läsare om hjälp när vi nu faktiskt ska ha en hel temavecka om Medievetenhet! Så, har ni några litteraturtips? Skönlitteratur för alla åldrar och även facklitteratur tycker jag är välkommet. Det kan vara ganska långsökta kopplingar och har ni något annat bra litteraturtips på tema Medie- och informationskompetens så är det naturligtvis också välkommet! Tänk sociala medier och att kunna skilja på sant/faskt och grånzonen däremellan, t ex. Alla tips är välkomna och som vanligt gäller att det går fint att svara nedan, i egen blogg eller på annat ställe men lämna gärna en kommentar och en länk så vi kan hitta era inlägg i så fall.

 

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

15 tankar på “Veckoutmaning: skönlitteratur om MIK?

   1. Folk går ju på vad som helst ibland. Människor som vallfärdar till Västergötland för att se de platser där Arn Magnusson har levt…

    1. Hahaha, jag vet.:) Att göra det för att man gillar böckerna förstår jag (någon gång ska jag till Maria Langs Nora t ex) men att göra det för att man tror på det är ju bara knepigt.

   1. Japp, lättläst med mellanstadiet som främsta målgrupp, men den passar fint även i lite lägre åldrar och i grundsärskolan. En positiv ”bieffekt” av en lättläst bok är att man hinner högläsa den i grupp för att sedan prata om innehållet tillsammans.

  1. Men vilka spännande exempel! Inte tänkt på det men Gone girl och Sharp Objectr är ju faktiskt väldigt bra exempel. Särskilt Gone girl som ju försöker lura läsaren hela tiden. Statistik-boken har jag tragglat mig igenom för länge sedn och håller med. Inte rolig läsning, men det är verkligen nyttigt.

Kommentarer är stängda.