10 böcker att ta med till en trist, karg och vindpinad ö

carolina-top

Jag tycker inte alls om att läsa böcker som utspelar sig på öar, om det inte handlar om stora öar som Gotland eller så. Men de där karga, trånga, vindpinade platserna som till exempel Kollo-Lotta vill resa till från sin läsfåtölj… nä, dem tycker jag inte alls om. Hade jag varit tvungen att vara på en sådan plats hade det fått vara i sällskap med riktigt många böcker som i stället tog mig bort därifrån. Därför tänker jag tolka veckans ö-tema lite tvärtom: om jag nu hade hamnat på en sådan där trist, vindpinad ö? Och dessutom en ö utan bibliotek eller bokhandel? Och utan nätverk så att nya e-böcker och ljudböcker gick bort? Och min Kindle hade gått sönder?

(*paus för rysningar*)

Och om jag till denna mardröms-ö hade fått ta med mig 10 böcker? Vilka hade jag valt då?

Det hade ju fått vara böcker som höll för en omläsning. Eller fjorton omläsningar. Eller så skulle de vara nya för mig men väääldigt tjocka.

Kanske de här? Två av dem finns ännu inte att köpa pga är ej färdigskrivna än, men vi tänker oss min ofrivilliga ö-vistelse något år eller två in i framtiden, OK?

 1. Jane Austens samlade verk. Jag äger redan en sådan bok – den är verkligen megabautatjock, texten är liten, och läser jag en Austen så väljer jag definitivt en av dem i ett vanligt band, med större text, eller läser som e-bok i min Kindle. Men den här är så himla fin att ha i bokhyllan, OK?
 2. I Zizou Corders Nabus bok finns en magisk bok som först ser ut att ha blanka sidor, men som sedan förvandlar sig till att innehålla den berättelse läsaren vill ha. Den tar jag med mig. Det är förstås fusk (men det är å andra sidan inte schysst att slänga ut mig på den där jämra ön). Lite som en magi-Kindle.
 3. Senaste utgåvan av FASS. Tråkigt så att klockorna stannar, men den lär ju hålla länge. Och bara tänk så mycket farmakologi jag kommer att lära mig?
 4. En riktigt tjock lyriksamling. Poesi är bra att läsa om och om igen, men jag skulle ha svårt att välja en författare, så vill ha med någon sådan där mastodontsamling jag skaffade mig för länge sedan när jag läste litteraturvetenskap.
 5. Eftersom jag nu redan tillåtit mig att ha med magiska böcker bland de tio, så vill jag så klart ha med Den oändliga historien, alltså själva boken som Bastian sitter och läser i Michael Endes klassiker med samma namn. Spelar ju ingen roll om jag sitter på en trist ö, när boken bokstavligen tar mig med till en annan värld?
 6. Nä, det finns mig veterligt ingen samlingsutgåva med Astrid Lindgrens samlade verk… men OM det funnits så hade jag tagit med den. Att läsa om, och om, och om igen.
 7. Inte heller finns ännu Stormlight Archives 4 av Brandon Sanderson mer än inuti hans huvud, men jag får som sagt förlägga min ö-vistelse till när jag kan hålla denna efterlängtade tegelsten i min hand.
 8. Precis som jag får vänta på nionde boken i Outlander-serien av Diana Gabaldon. Den är dock lite närmare tillblivelse än föregående punkt – enligt Gabaldons hemsida kommer den att heta Go Tell the Bees That I Am Gone och vara färdigskriven vid slutet av 2018. Vi får väl se. Med till min ö ska den, i alla fall.
 9. Men den här mastodontboken finns i alla fall sedan länge, och jag har tänkt att läsa den nästan lika länge men ännu inte kommit till skott pga… äh, vet inte, och i min tio-hög platsar den utmärkt: Flickan från ingenstans av Justin Cronin.
 10. Och likadant för den här: har funnits ett tag och jag har ännu inte hunnit pga himla tjock: Den eviga elden av Ken Follett. Jag har ju läst de två första i Katedralserien, så någon gång ska det ske.

 

Bild: Lonely Island av Robert Breckenridge (CC BY-NC-ND 2.0)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

4 tankar på “10 böcker att ta med till en trist, karg och vindpinad ö

 1. Är helt med dig i din ö-fasa, men fick omvärdera det lite på Malören. Du får trotsa din rädsla, så åker vi dit igen.

  1. Ja, det var ju attan att jag inte kunde följa med den här gången. Malören som vindpinad ö-rädsleterapi tror jag mycket på.

Kommentarer är stängda.