Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Gästbloggaren: Om öliv, litteratur och fiskmåsar

Denna vecka har vi lämnat fastlandet här på Kulturkollo, dock mest i tanken. En person som däremot gjorde slag i saken och faktiskt flyttade ut i havet är Therese Widenfjord på Bläcklilja Textproduktion. Therese har gästbloggat här hos oss tidigare och när vi nu skulle ha tema kring öar kändes det självklart att höra från en verklig öbo hur livet faktiskt kan te sig i skärgårdsidyllen.

Kvinna går igenom livskris, flyttar till ett nytt ställe (gärna avlägset) där hon inte känner någon. Hennes gamla vänner oroar sig för hur det ska gå, men den lilla ortens invånare visar sig vara synnerligen charmiga, udda och älskvärda. Kvinnan börjar ett nytt roligare liv och möter även en ny spännande man.”

Låter det bekant? Ja, det är ju i princip plotten i var och varannan feelgoodroman – och så råkar det även vara plotten i mitt eget liv just nu. Jag har skilt mig, varit jättesjuk och flyttat från Lund till lilla Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Här hyr jag en stuga av en synnerligen trevlig kvinna, som har en halvtam gråtrut som heter Stanley. Hon kokar havgregrynsgröt åt honom om morgnarna och han äter den med god aptit på terrassen. Låter det här också bekant …? Om vi byter ut namnen Styrsö mot Mount Polbearne och Stanley mot Neil – ja, då är det ju en smärre ripoff på Jenny Colgans böcker om Det lilla bageriet på strandpromenaden, något mina bokälskande vänner inte var sena att kommentera när jag flyttade hit. “Herregud, det är ju en klockren feelgood!” skrattade de.

Och de hade väl inte fel. Ölivet har också vissa likheter med Hallmark-serien Chesapeake Shores (minus den värsta sockersötheten) och Viveca Stens Sandhamns-deckare (minus morden). Det kändes även väldigt bekant att läsa Maria Adolfssons Felsteg – trots att Doggerland är ett påhittat ställe, så var naturen i boken så lik den på vår ö att man genast köpte att man befann sig vid Nordsjön.

Tillgången på böcker är också god; Styrsö bibliotek har öppet några dagar i veckan och kan beställa hem allt man önskar. På Styrsöbolagets färjor som trafikerar skärgården finns också båtbibliotek för barn – med varje båt följer ett urval böcker som alla fritt får läsa på färden.

Jag som i vanliga fall gillar att läsa om havet, har lånat och läst ännu mer – det blir ju bara en bonus när man kan sätta sig på en klippa, slå upp sin bok och låta ljudet av vågorna vara det perfekta soundtracket. Några gamla och nya favoriter som jag varmt rekommenderar på temat är:

  • Karin Gafvelin – Djupet
  • Annelie Pompe – Otroligt högt och extremt djupt
  • Maja Lunde – Blå
  • Emmalena & Hans Flyman – Kärleken till en ö
  • Morten A. Strøksnes – Havsboken

Så hur slutar min feelgood då? Just nu drömmer jag om att öppna bokhandel på en båt, men jag ska nog nöja mig med mitt vanliga redaktörsjobb. Och den i feelgood så viktiga ingrediensen “ny, spännande man”…? Ja, det återstår att se. Kanske seglar det förbi någon i sommar!

 

Therese postar nästan dagligen bilder på Instagram på kontot “litet_hus_i_skargarden”. Surfa gärna in och kika. Ett nästan helt blått konto utlovas och bilderna i inlägget är också alla Therese egna.

Härmed tack vi på Kulturkollo för en härligt blöt och blåsig vecka. Imorgon väntar nytt tema. Ni hänger väl med då också?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.