I Österled, i Österled

Klockan 14 idag så är det avspark för Sverige i fotbolls-VM och jag blev så glad när jag hörde att matcherna skulle spelas i Novgorod – en stad med stark anknytning till vikingafärderna och som jag använt som exempel i undervisningen år efter år. Kunde det bli bättre? Eller inte. Tur man kollar upp saker och inte bara antar. Det finns alltså fler än ett Novgorod, matcherna spelas ju öster om Moskva, inte nordväst om som jag antog. Håll ändå med om att vikingakopplingen skulle varit en snygg inramning till en av årets största sporthändelser och ni ser rubrikerna: Holmgång i Holmgård …

Nu blir kulturkopplingen ändå snyggare med Nizjnij Novgorod eftersom staden under nästan 60 år hette Gorkij efter den socialistiske sovjetiske författaren Maksim Gorkij. Maksim Gorkij som egentligen hette Aleksej Maksimovitj Pesjkov men som tog sig författarnamnet Gorkij – som betyder ”den bittre”. Blev det onödigt rörigt nu?

Ursäkta, men den typen av trivia är perfekt att slänga sig med om man vill verka hänga med …

Hur som haver, idag hejar vi på Sverige och hela veckan kommer vi här på Kulturkollo ägna åt tema Ryssland. Detta enorma land med natur och historia som man bara inte kan låta bli att fascineras av. För att inte tala om litteraturen, arkitekturen, konsten, baletten och musiken. Säger jag Ryssland så kanske du mest av allt tänker tjocka klassiker eller så tänker du politik eller så tänker du på vodka eller varför inte just fotbolls-VM? Vad vi kulturkollare tänker på presenterar vi under veckan som kommer.

Välkommen med i österled. Vi far till Ryssland!

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

3 tankar på “I Österled, i Österled

    1. Ryssland som ligger så nära geografiskt känns så avlägset, konstigt egentligen.

Kommentarer är stängda.