Ryska klassiker – i flytande form

Lotta

Ryska klassiker för mig är inte direkt Tolstoj, Dostojevskij eller Gogol – nej det är snarare Stolichnaya, Smirnoff och Sovetskoje šampanskoje (rysk champagne). I ungdomsåren kunde man ofta köpa “smuggelsprit” från de ryska båtarna som lade till i hamnen. Billig vodka, champagne och cigaretter bytte ägare i de ruffiga plåtförråden i hamnen eller nere under däck, noga tajmat mellan väktarnas rundor.
Har jag hört.

Här kommer några klassiska ryskklingande drycker, med och utan vodka. För exakta proportioner får ni googla fram recept, annars går det bra att smaka sig fram till rätta mixen.

Moscow Mule

Enligt traditionen skapades drinken på 1940-talet, på grund av ett stort förråd Smirnoff och ett stort förråd ginger beer som inte gick att sälja. Drinken blev snabbt populär i Hollywood och serveras traditionellt i en kopparmugg.

Ingredienser

  • vodka
  • lime
  • ginger beer
  • is

Skär lime i klyftor, mosa dem i glaset. Fyll på med is och vodka, och fyll upp med ginger beer. Toppa med lite lime. Klart!

 

White Russian

White Russian har fått sitt namn efter den ryska vodkan som traditionellt används i drinken. Här finns också syskonvarianten Black Russian (utan mjölk).

Ingredienser

  • vodka
  • Kahlúa (eller annan kaffelikör)
  • mjölk
  • is

Fyll ett glas med is, häll i Kahlúa och vodka. Toppa med mjölk (ev lite grädde).

 

Kvass

Kvass är en gammal traditionell rysk dryck, lätt fermenterad och från början gjord på malt, rågmjöl och vatten som fick jäsa. Påminner en del om vår svagdricka. På Mathem.se finns ett recept på en modernare och fruktigare variant, men som bygger på det ursprungliga sättet att fermentera dryck, vilket ger ett lätt kolsyrat smaksatt vatten.

Ingredienser

  • persikor
  • jordgubbar
  • citron
  • honung
  • ingefära
  • vatten

 

3 comments
  1. Som, om jag får säga det själv, Moscow Mule-proffs vill jag slå ett slag för riktigt bra varor när man gör den för att få den riktigt god. Och att tillsätta sockerlag för att höja smakerna lite extra, det blir annars lätt att den kan slå över i beska eller spritsmak. Här kommer mitt allra bästaste och hemligaste recept, bara för att jag tycker om Kulturkollo så himla mycket.

    Is, MYCKET
    5 cl vodka
    (det finns även god vodka med ingefära ekologisk och allt, riktigt bra. Används med fördel om man inte orkar göra egen superdupergod ingefärssockerlag, men jag kommer till det.)
    2-4 cl sockerlag
    (Gärna ingefärssockerlag om man kör ren vodka. Brukar koka ca 200 g riven ingefära med skal i 5 dl vatten och 2,5 dl socker. Koka upp en liten stund sen får det stå tills det svalnat, sila och häll på flaska. Mer ingefära = starkare.)
    2-4 cl lime
    Ginger beer – Fentimans har bästa sorten, tro mig på den punkten. Avråder att använda Ginger Joe, blir en väldigt söt bismak av den. Upplever jag själv i alla fall, men det är såklart en smaksak.

    Mina bästa tips för att lyckas med bästa Moscow Mulen.
    Ett annat tips är att byta ut sockerlagen helt, eller haft med rabarbersockerlag. Då får man en riktigt god rabarbertwist på den som är somrig.

Comments are closed.